BiH

BHRT odgovorio FTV-u: ‘Vi ste krivci što naši uposlenici neće dobiti dio novca’

Poslovodni odbor BHRT-a saopćio je da RTV FBiH već šest dana na svom računu zadržava sredstva od posljednje uplate Elektroprivrede BiH koja pripadaju BHRT-u, s računa izdatih zaključno sa 31. decembrom 2023. godine na kojima se još nalazila RTV taksa, prije njenog skidanja na početku ove godine.

Na osnovu zaključenog Ugovora o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse kao i Zakona o javnom RTV sistemu i Zakona o javnom servisu Radiotelevizije Federacije BiH, Radiotelevizija Federacije BiH je kao ugovorna strana preuzela obavezu da odmah raspodjeli javnim RTV servisima prikupljenu RTV taksu i odgovorna je za njeno ispunjenje.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Ovakvim svojim postupanjem tj. nepostupanjem RTV FBiH propušta ispuniti svoju zakonsku i ugovornu obavezu raspodjele RTV takse u zakonskom omjeru, čime je uskratila BHRT-u osnovni izvor prihoda, dodatno ugrozila stabilnost kompletnog poslovanja ovog javnog emitera, te dovela do nemogućnosti isplate naknade za ishranu u toku rada i plaća zaposlenicima, koji se ionako nalaze na rubu egzistencije.

Džemal Šabić kojem je mandat istekao 2013. godine i izvršni direktor sektora ekonomsko finansijskih poslova ovog entitetskog javnog emitera Džemal Vatreš na ovaj način kršeći i zakone i ugovore pod dodatni pritisak pokušavaju staviti BHRT i onemogućiti njegov daljni rad.

I pored toga što im je BHRT uputila zvaničan zahtjev da izvrše transfer sredstava koja im ne pripadaju, do ovog momenta se to nije dogodilo, tako da je RTV FBiH jedini krivac što se uposlenicima BHRT neće moći izmiriti barem dio dugovanja za njihov rad u prethodnom mjesecu.

Nakon što Šabić nije prihvatio prijedlog sa sastanka s liderima Trojke održanog u petak 12. januara o pravednijoj i zakonitijoj raspodjeli takse prikupljene putem računa Elektroprivrede BiH želeći da zadrži stanje koje je, uz ogromna dugovanja RTRS-a, u prethodnih šest godina dovelo BHRT do ivice opstanka, ovo je nova vrsta pritiska kako bi se javni servis Bosne i Hercegovine prisilio da pristane na nastavak kršenja Zakona i nelegalnog prisvajanja dijela javnog prihoda od strane Federalne Radio televizije.

S obzirom na to da od januara ove godine RTV taksa nije na računima Elektroprivrede BiH i da trenutno ne postoji glavni izvor finansiranja, Goran Samardžić, Džemal Šabić i Džemal Vatreš direktno su odgovorni za nelegalno prisvajanje javnog prihoda i nemogućnost da se uposlenicima BHRT izmiri barem dio obaveza koje su u prošlom mjesecu pošteno zarađene, između ostalog, i davanjem usluga odnosno radeći za potrebe Federalne radio televizije”, naveli su iz BHRT-a.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button