BiHVijesti

BHRT: Ako se mi ugasimo, gasi se i internet i mobilna telefonija u BiH

Održali konferenciju i saopštili
Sindikat uposlenika BHRT-a, javnog servisa Bosne i Hercegovine, održao je konferenciju na kojoj su izrazili zabrinutost zbog finansijskih problema koje javni servis trenutno doživljava. Istaknuli su da će, ukoliko ne dođe do rješenja ovog problema, biti prinuđeni da ugasiti internet i mobilnu konekciju u cijeloj zemlji. Novinarka i voditeljica Neda Tadić naglasila je da će do gašenja doći ukoliko ne bude uspostavljen drugačiji način raspodjele zakonski propisane takse za BHRT.

Predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, Merima Kurtović Pašalić, naglasila je da oni ne žele učestvovati u prepucavanju među javnim servisima, ali su odlučni da upozore na neodrživost trenutnog načina rada BHRT-a. Ona je također pozvala na finansijske inspekcije u sva tri javna emitera kako bi se ustanovilo ko radi protiv zakona. Članica Upravnog odbora Sindikata, Minja Erić, istakla je da je egzistencija do 800 zaposlenih ugrožena ovim problemima.

Kurtović Pašalić je upozorila političare i javnost da će, ukoliko ne dođe do dogovora o finansiranju BHRT-a, biti prisiljeni da ugase internet i mobilnu mrežu. Ona je naglasila nejednakost u plaćama unutar organizacije i potrebu za pravednijom sistematizacijom radnih mjesta, povećanjem plaća, poboljšanjem uvjeta rada, te je naglasila da su u rukama BHRT-a kamere, mikrofoni, ali i predajnici, bez kojih ne bi bilo moguće emitiranje programa. Upozorila je političare da ozbiljno shvate situaciju i preduzmu neophodne korake kako bi se riješila financijska kriza BHRT-a​Možda će Vas zanimati i:

Back to top button