BiH

Bh. novinari osudili prijetnje Marinku Sekuliću: Zabrinjavajuće to što je Grujičić nosilac javne funkcije u Općini Srebrenica
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputio je javni protest načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću zbog vulgarnih psovki i prijetnji koje je uputio penzionisanom novinaru Marinku Sekuliću.

Pozvao ga putem telefona

Načelnik Grujičić je putem telefona pozvao novinara Sekulića u nedjelju uvečer i tom mu prilikom psovao majku uz prijetnje kako će ga “zapamtiti”, te više sati nastavio uzmeravati novinara šaljući mu neprimjerene poruke i primitivne uvrede.

Marinko Sekulić pretpostavlja da je načelnik Srebrenice reagirao psovkama i prijetnjama nakon što je ovaj novinar na Facebook –u podijelio članak sa jednog od portala u kojem se pominje Grujičić i njegov porodični život. S obzirom na ozbiljnost prijetnji, Sekulić je odmah obavijestio policiju i zatražio zaštitu.

– Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje prijetnje i smatra ih grubim ugrožavanjem sigurnosti Marinka Sekulića, te atakom na njegov profesionalni i ljudski integritet.

Poziv policiji

Posebno je zabrinjavajuće to što je Mladen Grujičić nositelj javne funkcije u Općini Srebrenica, plaćen javnim novcem i što neprijerenim, verbalnim nasiljem prema Sekuliću može uticati na ponašanja svojih sljedbenika prema ovom novinaru koji sa porodicom živi u Srebrenici – istaknuli su iz Upravnog odbora BH novinara.

Upravni odbor BH novinara poziva i policiju Srebrenice da hitno istraži ovaj slučaj, pozove načelnika Mladena Grujičića na saslušanje i poduzme zakonske mjere za sankcioniranje njegovog nasilničkog ponašanja. U isto vrijeme, ističu iz Upravnog odbora BH novinara, pravni tim Linije za pomoć novinarima (FMHL) će kolegi Sekuliću pružiti adekvatnu pravnu pomoć kako bi se ovaj slučaj adekvatno procesuirano pred pravosudnim institucijama i vodio u skladu sa međunarodnim standardima zaštite prava i sigurnosti novinara.Izvor
Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button