ArhivaBHINGBiHBiznisIstaknuto

BH ENGINEERING WEEKS: Pametne tehnologije u polju mobilnosti i transporta


Drugi dan ovogodišnjeg BH Engineering Weeks-a naši govornici će pričati na temu Pametna mobilnost/Smart mobility. Pametne tehnologije u polju mobilnosti i transporta su esencijalni dio tehnologija pametnih gradova.

Vjerovatno i sami više na putovanja ne nosite papirne mape već se oslanjate na navigacione sisteme i navigacione aplikacije koje koristite na svojim pametnim telefonima putem wireless konekcije. Naša vozila su postala elektronska, posjeduju senzore i automatske sisteme. No ona i dalje jako doprinose zagađenju okoliša i emisiji štetnih gasova. Pametne tehnologije nastoje maksimalno unaprijediti živote korisnika, istovremeno maksimalno reducirati štetni uticaj na okoliš. Neki od elemenata pametnih tehnologija su sistemi gradskih bicikala i aplikacije za gradski transport poput globalnog Ubera ili srpskog CarGo-a, softveri za optimizaciju ruta, mašinsko učenje korišteno u autonomnim vozilima, fizičke infrastrukture poput pametnih parkinga i pametne ulične rasvjete, Internet of Things, i mnogih drugih pametnih tehnologija.

U pitanju su tehnologije koje ćemo sve više koristiti u doglednoj budućnosti, stoga se prijavite i saznajte što više o pametnoj mobilnosti i transportu klikom OVDJE.

Na temu pametne mobilnosti će govoriti:

Aleksandar Mastilović je priznati međunarodni ekspert u oblasti telekomunikacija, sa iskustvom u oblasti tehnike, akademije i rada u vladinom sektoru. Do avgusta 2020.godine radio je kao Pomoćnik direktora za telekomunikacije u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, gde je bio dio tima zaslužnog za realizaciju kapitalnih državnih projekata uvođenja 4G i DVB-T sistema u BiH nakon skoro decenije kašnjenja, i bio je jedan od vodećih pregovarača ispred BiH u procesu ukidanja roaming-a između država Zapadnog Balkana kao i regije Zapadnog Balkana sa EU.

Elvir Salčinović – Nakon inostranog iskustva početkom 2000-ih u web dizajnu i rada za dvije kompanije iz Francuske, 2009. godine pokreće svoju kompaniju BetaTelStudio d.o.o. Tokom rada u svojoj kompaniji završava ekonomski fakultet te svoje znanje i iskustvo pokušava da usmjeri na razvoj svog biznisa kroz sinergiju ekonomije i informacionih tehnologija.

Dino Hajrić – Preko 17 godina duga karijera, u različitim oblastima IT svijeta, zadnjih 8 godina na poslovima razvoja proizvoda za startupe, te male i srednje kompanije. Osnovao kompaniju Misija u kojoj radi na različitim projektima iz sektora energije, mikromobilnosti, oglašavanja i medija. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu 2007 godine.

Osman Lindov – Autor je osam skripti predavanja i vježbi. Publikovao je preko 170 naučno – stručnih radova. Sudjelovao je u izradi preko 390 studija, projekata, elaborata i ekspertiza. Posjeduje 35 Certifikata, 6 Licenci i 6 Rješenja o osposobljenosti i učestvovanju u različitim oblastima saobraćaja i transporta. Recenzirao je preko 30 univerzitetskih udžbenika, knjiga i naučno-stručnih radova. Bio je u više desetina programskih odbora u zemlji i inostranstvu. Član je u više Komisija iz oblasti saobraćaja i transporta u BiH. Predsjednik je Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH. Stalni je član Hrvatskog znanstvenog društva za promet HZDP. Učestvovao je i više EU projekta (TEMPUS, WB, EBRD ,EuroRAP, IPA, Erasmus, i dr.).

Džemal Cinac je magistar saobraćaja i komunikacija- diplomirani inženjer saobraćaja i komunikacija. Student druge godine DOKTORSKOG STUDIJA Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, Univerziteta u Sarajevu. Trenutno  u Testing centru d.o.o., na poziciji Izvršnog direktora u kompaniji Testing centar d.o.o. –  vodi poslovanje na 8 stanica tehničkog pregleda sa aspekta inžinjerske struke.

Goran Vukalović,  Marketing i prodaja u Telemax” d.o.o. Banja Luka, BiH

Nakon konferencijskog dijela slijedi kviz srednjoškolaca o sigurnosti u transportu i saobraćajnoj kulturi koji će biti emitovan live na Youtube i Facebook kanalima Kameleon Radija.

Više o našim govornicima i konferenciji možete pogledati na WEBFACEBOOK, INSTAGRAM i LINKEDIN stranici BH ENGINEERING WEEK-a.

Pogledajte preliminarni program OVDJE.

Registraciju za ovogodišnji BH ENGINEERING WEEK možete izvršiti klikom OVDJE.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button