Sport

Azmir Husić: Žao mi je što Sloboda nije tamo gdje sam je ja ostavio
Nakon jučerašnjeg poraza od FK Željezničar, FK Sloboda suočava se s teškom situacijom jer će naredne godine takmičenje nastaviti u Prvoj ligi Federacije BiH.

Pred gotovo 10 000 navijača, Sloboda je doživjela poraz rezultatom 1:2, što znači da će napustiti Premijer ligu Bosne i Hercegovine.  Ovo je težak udarac za Slobodu i njene navijače, koji su vjerovali u opstanak u najvišem rangu takmičenja.

Nakon ispadanja iz Premijer lige BiH, predsjenik kluba Elmir Šećerbegović je potpisao raskide ugovora sa svim stručnim osobljem, kompletnim sportskim sektorom, generalnim direktorom, tehničkim sektorom i većim dijelom radne zajednice, koja je svojim radom, odnosno neradom aktivno doprinosila ovakvom stanju.
Cijelo saopštenje Šećerbegovića možete pogledati klikom na LINK.

Azmir Husić, bivši predsjednik FK Sloboda sa kojim je tuzlanski klub nanizao najveće uspjehe u zadnjih 20 godina, komentarisao je sezonu koja je za crveno-crne neslavno završila.

Vaše mišljenje o jučerašnjoj utakmici i cijeloj sezoni za Slobodu?

“Moje mišljenje o jučerašnjoj utakmici je da ne može sve biti svedeno samo na jednu utakmicu. Kada se dovedete u situaciju da vam je posljednja utakmica odlučujuća, to znači da ste u teškoj situaciji. Ovdje treba razgovarati o više utakmica, ne samo onih na terenu, već i onih van terena, kao što su vođenje kluba i organizacija. Potrebno je pravilno pripremiti sve za utakmicu od 90 minuta, počevši od igrača, stručnog osoblja pa sve do najvišeg nivoa uprave, koliko god ona može obezbijediti za tih 90 minuta.

Ove stvari su se zapravo mogle primijetiti mnogo ranije, ako se gleda cijela sezona, jer su nagovještavale ono što se jučer desilo nakon 90 minuta. Žao mi je što to kažem, ali nekada sam bio u Slobodi, radili smo neke stvari, gradili, pokazali da može biti bolje, ali nažalost nije bilo dovoljno sluha kako je trebalo biti. Žao mi je što Sloboda nije tamo gdje sam je ostavio. Bio sam siguran da smo na pravom putu, pokazali smo to, vratili smo Slobodu iz teške situacije, borili se za titulu, igrali evropske utakmice, ali nakon 5 godina, nažalost, Sloboda se nalazi tamo gdje jeste.”

Da li bi Vas mogli ponovo vidjeti kao predsjednika Slobode?

“Što se tiče mog povratka kao predsjednika Slobode, postoji mnogo stvari koje prvo treba riješiti. U mom prethodnom mandatu, te stvari nisu bile riješene. Tada sam želio pokazati da imam sposobnosti i volje da to uradim, ali danas je situacija drugačija. Smatram da legende Slobode treba poštovati, ali one ne mogu zauvijek živjeti od Slobode. Uvijek su dobrodošle i trebaju imati svoje mjesto u klubu, ali ne mogu biti prisutne na pozicijama koje mogu uništiti klub. Mora se odlučiti koji je plan kluba i koliko se može postići.

Uvijek sam govorio da Slobodi ne treba uprava koja će kontrolisati novac iz budžeta, već uprava koja će donijeti novac. Prvo se moraju riješiti sve te stvari prije nego što se može razgovarati o mom povratku u klub.

Kakvi su planovi za Tuzla City u idućoj sezoni?

“Tuzla City je od 2018. godine stabilan član Premijer lige, i tokom tog perioda uspjeli smo jednom izboriti plasman u Evropu. Prošla sezona je bila turbulentna s mnogo neočekivanih problema, kao što su bolest trenera Jovića i odlazak tri igrača koji su postigli 31 gol. Nakon toga, pojačanja koja su došla su postigla samo 10 golova, što ukazuje na loše obavljen prijelazni rok. Ova ekipa je navikla na moju prisutnost jer sam često bio prisutan, ali zbog poslovnih obaveza nisam mogao biti toliko prisutan ove sezone, što je dovelo do lošije situacije.

Tuzla City je uspio osigurati opstanak, ali vjerujem da bismo se mogli naći među prve četiri ekipe da nas nisu pogodili ti problemi.”

Nakon 11 godina, FK Sloboda će ponovno zaigrati u Prvoj ligi Federacije BiH naredne sezone. Ostaje da vidimo hoće li se neke stvari tokom ljeta promijeniti na bolje.Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button