BiH

Arnautović: CIK je pod strašnim pritiskom, pripremamo se za lokalne izbore kao da se ništa neće desitiPredsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović u izjavi za medije danas se osvrnuo na tehničke izmjene Izbornog zakona.

Na samom početku je kazao kako je Centralna izborna komisija apsolutno podržava donošenje tehničkih izmjena izbornog zakona.

“CIK BiH apsolutno podržava donošenje tehničke izmjene Izbornog zakona. Aktivni smo učesnici u pripremi određenih rješenja. Dva puta smo išli sa inicijativom prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Mi smo uvidjeli određene manjkavosti i predložili smo tehničke izmjene Izbornog zakona,” kazao je Arnautović.

Možda će Vas zanimati i:

No, kako kaže da se pripremaju za lokalne izbore kao da se ništa neće desiti.

“Mi se pripremamo za lokalne izbore kao da se ništa neće desiti. Svakako bi voljeli da imamo određene inovacije. U ovom trenutku niko ne zna šta će se desiti. Mi radimo sa zakonskim ovlaštenjima i samo u skladu sa zakonom,” istaknuo je.

Predsjednik CIK-a tvrdi da je ova institucija pod strašnim pritiskom.

“Mi smo pod strašnim pritiskom. Svima mora biti jasno da smo mi žrtve jednog uigranog akta i podrivanja nezavisnosti i nepreistrasnosti CIK-a. Sve te političke kvalifikacije moraju imati argument. Odbacujemo i ne obaziremo se na političke objede. Mi radimo svoj posao. Izbori ne bi trebali biti ugroženi zbog neusvajanja budžeta,” kazao je Arnautović.

Na konferenciji “Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije,” danas su u Sarajevu predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima. Smjernice za medijsko izvještavanje o izborima i priručnik koji kompilira savjete i resurse za izvještavanje o izborima nastali su na osnovu iskustava iz redakcija i nakon većeg broja radionica i diskusija sa urednicima i novinarima u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik britanskog ambasadora u BiH Neil Kavanagh je tom prilikom izjavio da mediji u kojima novinari jesu slobodni da izvještavaju o činjenicama, bez ikakve pristrasnosti, predstavljaju ključni stub funkcionalne demokratije, a to je naročito važno u vrijeme izbora.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button