Vijesti

Antonio Guterres: Prije 29 godina, Ujedinjene nacije i svijet su iznevjerili Srebreničane
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres oglasio se povodom 11. jula, Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

“Prije 29 godina Ujedinjene nacije i svijet iznevjerili su Srebreničane. Preko 8.000 bosanskih Muslimana je sistematski ubijeno, a njihovi posmrtni ostaci pokopani u masovne grobnice. Ovo je bio najgori zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata. Danas odajemo počast žrtvama i solidarni smo sa preživjelima.

Također potvrđujemo našu podršku porodicama ubijenih, u njihovoj nemilosrdnoj potrazi za istinom i pravdom. Moramo se boriti protiv poricanja i revizionizma i uložiti napore da identifikujemo svaku žrtvu i svakog počinitelja privedemo na odgovornost,” poručio je Guterres.

Možda će Vas zanimati i:

Kako kaže, obavezuju se da će nastaviti učiti iz ove neopisive tragedije i dijeliti priče i pouke iz Srebrenice.

“Genocid u Srebrenici je potresan dokaz o razornim posljedicama nedjelovanja suočenih s mržnjom. Moramo se boriti protiv podjela i netolerancije, zalagati se za ljudska prava i promovirati međusobno razumijevanje i pomirenje. Neka sjećanje na Srebrenicu učvrsti našu odlučnost da izgradimo svijet oslobođen pošasti genocida, svijet u kojem prevladavaju pravda i mir, gdje je ‘nikad više’ svečano obećanje ispunjeno cijelom čovječanstvu,” naveo je on.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button