SvijetVijesti

Amerika proširila svoju teritoriju za milion kilometara, nadaju se vrijednim resursima
Amerika je proširila svoje teritorijalne zahteve na dnu okeana, obuhvatajući područje dvostruko veće od Kalifornije. Ovaj potez osigurava prava na potencijalno bogato morsko dno, što postaje od posebnog značaja u trenutku kada Sjedinjene Američke Države intenziviraju napore da obezbede zalihe ključnih minerala za buduće tehnologije.

Ova proširena oblast, poznata kao Prošireni kontinentalni pojas (ECS), proteže se na oko milion kvadratnih kilometara, uglavnom u Arktiku i Beringovom moru. Ovo područje postaje sve strateški važnije, s obzirom da i Kanada i Rusija takođe imaju prava na istraživanje i eksploataciju resursa u ovim vodama. Sjedinjene Američke Države su proglasile granice ovog pojasa i u Atlantskom okeanu, Pacifiku i Meksičkom zalivu.

Možda će Vas zanimati i:

Prema međunarodnom pravu, zemlje imaju ekonomska prava na prirodne resurse na i ispod morskog dna na temelju granica svojih kontinentalnih ploča.

Rebecca Pincus, direktorka Polarnog instituta u Wilson centru u Washingtonu, ističe važnost ovog poteza za SAD: “To je velika stvar jer se radi o ogromnoj količini teritorija. To je suverenitet SAD-a nad morskim dnom, pa bilo da se radi o rudarenju morskog dna, iznajmljivanju nafte i plina ili postavljanju podvodnih kablova. SAD objavljuje granice svog ECS-a i imat će suverenitet nad tim odlukama.”

State Department SAD-a tvrdi da se radi o geografiji, ne resursima, i ističe da je kontinuirano kartiranje i istraživanje neophodno kako bi se razumela ekosistemi, bioraznolikost i resursi ovog područja. Ovaj potez dodatno naglašava globalnu trku za resursima okeana u kontekstu rastuće potrebe za sirovinama ključnim za moderne tehnologije.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button