Valter Tuzlanski

Američka zvaničnica poslala snažne poruke iz Srebrenice




Liz Allen, podsekretarka za javnu diplomatiju i odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a danas je nastavila posjetu BiH.

Podsekretarka Allen posjetila je danas Srebrenicu gdje je odala počast žrtvama genocida u Srebrenici, susrela se sa majkama Srebrenice i svjedočila naporima Memorijalnog centra Srebrenica da čuva sjećanje na žrtve i prepričava događaje iz 1995. godine.

– Sjedinjene Države podržavaju njihovu misiju da sačuvaju živi sjećanje na žrtve i bori se protiv poricanja genocida. Snažna posjeta MC gdje su uradili nevjerovatan posao u borbi protiv poricanja genocida, edukaciji budućih generacija i poboljšanju uslova za pomirenje u BiH, navela je Allen.

Ona je ranije u Srebrenici posjetila i nevladine organizacije te istakla da je ponosni na posao koji ove grupe rade za pomirenje i ekonomsko osnaživanje Srebrenice.

– Kroz STEM obrazovanje, obuku o preduzetništvu i interkulturalni dijalog, mladi ljudi uče vrijedne vještine i zajedno se suočavaju s izazovima u zajednici, navela je.

Njena posjeta i poruke koje šalje su još jedna potvrda da su SAD strateški saveznik i najvažniji prijatelj BiH u svijetu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button