Svijet

Američka vojska podigla nivo pripravnosti zbog mogućih napada u nekoliko evropskih baza
Američke baze, locirane širom Evrope, podignule su nivo uzbune “Charlie,” izvještavaju ABC News i CNN, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Taj nivo se naređuje kada se dogodi incident ili se primi obavještajna informacija koja ukazuje na vjerovatnoću nekog oblika terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte, navodi američka vojska na svojoj web stranici.

Najviši nivo “Delta” se primjenjuje kada se teroristički napad dogodio ili je “neminovan.”

Možda će Vas zanimati i:

Američka evropska komanda (USEUCOM) nije potvrdila promjenu statusa kada je kontaktira AFP, ali je istakla: “ostajemo na oprezu.”

Pentagon u međuvremenu kaže da zbog kombinacije faktora koji potencijalno utječu na sigurnost pripadnika američkih službi i njihovih porodica stacioniranih u Evropi, američka evropska komanda udvostručuje svoje napore da naglasi oprez tokom ljetnih mjeseci.

State Department trenutno savjetuje američke građane u Njemačkoj, gdje je sjedište USEUCOM-a, da budu oprezni zbog terorizma.

Iako nije spomenuta nikakva konkretna prijetnja, evropske nacije su u pojačanoj pripravnosti otkako su naoružani napadači u martu ubili skoro 150 ljudi izvan Moskve, za napad koji je preuzela grupa Islamska država (ISIL).

Francuska je također povećala stanje pripravnosti uoči Olimpijskih igara u Parizu, dok je Njemačka trenutno domaćin međunarodnog nogometnog turnira.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button