Vijesti

Alexander Schallenberg: Austrija nastavlja podržavati BiH na putu ka EU

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg reagovao je povodom pozitivnog izvještaja Evropske komisije o napretku reformskog procesa u Bosni i Hercegovini.

„Pozitivnim izvještajem Evropske komisije o napretku reformskog procesa u Bosni i Hercegovini postigli smo važnu prekretnicu u EU integracijama. Bosna i Hercegovina je pokazala hrabrost i pogonsku snagu i posljednjih mjeseci je pokrenula niz ključnih EU-reformi, kako bi utrla put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ovaj zamah moramo iskoristiti: ja očekujem od šefova država i vlada, da na Vijeću Evropske unije sljedeće sedmice kompletiraju iskorak i da, sljedeći preporuku Evropske komisije, daju zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

U vrijeme kad se rat vratio na evropski kontinent, a geopolitička neizvjesnost raste, svi čelnici Evropske unije moraju biti svjesni, da je integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju i stvar naše vlastite sigurnosti i stabilnosti. Mi moramo da vežemo države zapadnog Balkana za nas, kako bismo izbjegli maligne utjecaje trećih strana u našem neposrednom susjedstvu

Bosna i Hercegovina može nastaviti da se i u budućnosti oslanja na Austriju kao jakog i odlučno glasnog partnera! Zajedno sa grupom „Prijatelji zapadnog Balkana“ nastavit ćemo da ohrabrujemo i podržavamo Bosnu i Hercegovinu u njenim reformama i na njenom putu u Evropsku uniju,“ saopćeno je iz austrijske ambasade u BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button