Svijet

Sjeverna Koreja izvršila je punu mobilizaciju

Dolazi rat na drugoj fronti?




Sjeverna Koreja je spremna za veliki rat, tvrdeći da je pronašla dijelove srušene južnokorejske vojne bespilotne letjelice i prijeteći osvetom te ističući činjenicu da je mobilizacija već u potpunosti završena.

Prema državnoj novinskoj agenciji “KCNA”, dron je vjerojatno korišten za bacanje letaka iznad glavnog grada.

Ranije ovog mjeseca, slični dronovi uočeni su kako šire “političku propagandu i klevetu”. Agencija “KCNA” upozorila je da će, ukoliko se potvrdi povreda teritorijalnog zračnog prostora, to biti shvaćeno kao ozbiljna vojna provokacija.

“Takvo kršenje dovest će do objave rata i trenutačnog osvetničkog napada”, naglašava agencija.

Kim Jo Jong, sestra sjevernokorejskog vođe, tvrdila je da Pjongjang ima “jasne dokaze” o kršenju zračnog prostora.

Južna Koreja, međutim, nije potvrdila da su njezini dronovi prešli granicu, a glasnogovornik zajedničkog glavnog stožera južnokorejske vojske rekao je da “Sjeverna Koreja mora razjasniti” situaciju.

Sjeverna Koreja je spremna za veliki rat i koristi neprijateljsku retoriku prema Južnoj Koreji. Pjongjang je nedavno uništio dijelove cesta koje vode prema jugu, obećavajući da će “potpuno razdvojiti” dvije zemlje.

Krajem siječnja Kim Jong Un predložio je napuštanje dugogodišnje predanosti ponovnom ujedinjenju, nazivajući Južnu Koreju “glavnim neprijateljem”.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button