Svijet

Elon Musk za tri mjeseca donirao 75 miliona dolara kampanji Donalda Trumpa




Elon Musk je dao približno 75 miliona dolara u rasponu od tri mjeseca svojoj organizaciji koja se bori za pobjedu Donalda Trumpa, pokazuju federalna otkrića, naglašavajući kako je milijarder postao ključan za napore republikanskog kandidata da pobijedi na američkim predsjedničkim izborima.

America PAC (Political Action Committee) pokušava povećati odaziv birača koji će zaokružiti Trumpa na izborima u ključnim saveznim državama, a u periodu od jula do septembra je potrošio oko 72 miliona dolara, prema podacima podnesenim Saveznoj izbornoj komisiji.

To je više nego bilo koji drugi pro-Trampov Super Pac fokusiran na izlazak birača. Trumpova kampanja se u velikoj mjeri oslanja na vanjske grupe za prikupljanje glasača, što znači da Super Pac koji je osnovao Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, igra veliku ulogu na izborima između Trumpa i demokrate Kamale Harris.

Musk, izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla, bio je jedini donator grupe u tom periodu.

U srijedu je u objavi na mreži X rekao da će “održati niz razgovora” širom Pensilvanije, manje od dvije sedmice nakon njegovog pojavljivanja s Trumpom u toj državi. Musk je rekao da ljudi moraju potpisati peticiju na njegovoj web stranici America PAC kako bi prisustvovali njegovim razgovorima od “sutra uvečer do ponedjeljka.”

Pensilvanija se smatra ključnom državom i za Trampa i za Harisa u trci za Bijelu kuću.

Musk, koji je rekao da je u prošlosti glasao za demokratske predsjedničke kandidate, na ovim izborima je naglo skrenuo udesno. Podržao je Trumpa u julu i pojavio se s njim na skupu u Pensilvaniji ranije ovog mjeseca.

Muskove donacije America PAC-u dovode ga u ekskluzivni klub republikanskih mega donatora, na listi koja uključuje i bankarskog nasljednika Timothyja Mellona i milijarderku iz kazina Miriam Adelson.

Međutim, ranije ovog mjeseca objavljeno je da je Musk godinama tajno finansirao konzervativnu političku grupu, mnogo prije nego što je javno prigrlio Trumpa.

America PAC odbio je komentirati Muskove donacije. Musk nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button