Valter Tuzlanski

Prvo vatrogasno vozilo proizvedeno u BiH ide inozemnom kupcu







Ova godina ostat će upamćena po katastrofalnim požarima u cijelom svijetu, ali i po onima koji su poharali nekoliko BiH. planina, pa je ulaganje u opremu za obranu od ove vrste katastrofa u mnogim gradovima na vrhu liste prioriteta.

I u ovoj oblasti BiH ima svoje adute, koje proizvodi firma SU-AD u Živinicama. Prema riječima vlasnika Suada Bešlića, povećana je potražnja za vatrogasnim vozilima.

– Potražnja je povećana, ali su naše lokalne zajednice ograničene sredstvima. Uz restauraciju starih, proizvodimo nova vozila s novom opremom, tako da su, nažalost, rijetke općine ili gradovi koji za vozilo mogu izdvojiti gotovo pola milijuna maraka – kaže Bešlić za Avaz .

Radnici u Živinicama prvo su obavljali uslužne poslove za europske kompanije, a od 2020. SU-AD samostalno izvozi.

– Od 2020. proizvodimo 100 posto proizvoda. Već imamo desetine vozila isporučenih općinama, gradovima i privrednim subjektima u BiH, a danas će jedno vozilo biti isporučeno Službi zaštite i spašavanja Herceg-Novi u susjednoj Crnoj Gori. To je prvo vozilo koje izlazi van granica Bosne i Hercegovine – ističe Bešlić.

Osim ovog bh. poduzeća, jedino njemački “Lentner” u Europi još koristi ovaj, kvalitetniji način proizvodnje, po njemačkom standardu, tako da je garancija u Bosni i Hercegovini. vatrogasna vozila 20 godina.

Zašto se vratio

Iza poslovnog uspjeha peradarske tvrtke stoji zanimljiva životna priča vlasnika Suada Bešlića, koji je 1994. godine, kao ranjenik iz BiH, evakuiran u Njemačku na liječenje. Nakon oporavka, radeći kao vozač, paralelno je studirao, te postao prvi inovator u tvrtki “Lentner” u blizini Münchena.

– Kada sam doživio vrhunac, da su, recimo, jedan vikend novine pisale o Hasanu Salihamidžiću, a drugi o meni, odlučio sam da se vratim kući. Odlazim da pomognem državi, rekao sam – rekao je Bešlić za Avaz.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button