Vijesti

Bećirović: Ubrzanje evropskog puta BiH je geostrateška investicija u stabilnost







Na poziv Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović učestvovao je na radnom ručku za lidere Zapadnog Balkana. Osim Bećirovića na sastanku u New Yorku su učestvovali: premijer Republike Albanije Edi Rama, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Crne Gore Filip Ivanović.

Predsjedavajući Bećirović je ovom prilikom ukazao na značaj ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine kao geostrateške investicije u dugoročni mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i u Evropi.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina u protekle dvije godine napravila značajan iskorak u procesu evropskih integracija. Bosni i Hercegovini je 15. decembra 2022. godine, dodijeljen kandidatski status za članstvo u EU. Odluka o kandidatskom statusu pružila je snažan podsticaj institucijama BiH za nastavak provedbe ključnih reformi, naročito onih koje se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Posebno je značajno napomenuti da je Bosna i Hercegovina u 2023. godini prvi put u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Ostvareni rezultati doveli su do Odluke Evropskog vijeća od 21. marta 2024.godine o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Redovni godišnji izvještaj Evropske komisije, čija objava se očekuje ove jeseni odredit će naredne korake, uključujući i prijedlog Pregovaračkog okvira za Bosnu i Hercegovinu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button