Valter Tuzlanski

Na UKC Tuzla uspješno su urađene transplantacije bubrega i rožnice







U UKC-u Tuzla uspješno su obavljene transplantacije bubrega i rožnice. Menadžment Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla izražava ogromnu zahvalnost obitelji koja je dala saglasnost za doniranje organa, kao i cijelom multidisciplinarnom timu ove ustanove koji je učestvovao u eksplantaciji i transplantaciji organa.

„Transplantacijska medicina jedan je od prioritetnih projekata na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Ovog mjeseca navršava se 25 godina od prve transplantacije bubrega urađene na UKC Tuzla. Danas se u našoj ustanovi obavljaju srodničke, kadaverične i bračne transplantacije bubrega. Lideri smo u Bosni i Hercegovini po broju urađenih transplantacija bubrega, jetre i rožnice, a za nas je transplantacijski projekt izuzetno važan, jer osim što pacijentima nudimo novu priliku za život, radimo na poboljšanju i razvoj transplantacije, kao i svih drugih medicinskih procedura”, rekao je direktor JZU UKC Tuzla prof. dr.sc. med. sc. Šekib Umihanić koji se ovom prilikom zahvalio obitelji donora koja je u najtežim trenucima smogla snage i dala suglasnost za doniranje organa. Također je izrazio zahvalnost svim djelatnicima koji su dali doprinos u organizaciji i provedbi transplantacije organa.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, pored multidisciplinarnog tima liječnika za eksplantaciju i transplantaciju Klinike za urologiju, Klinike za interne bolesti, Klinike za očne bolesti i Klinike za anesteziologiju i reanimaciju, sudjelovali su i stručni timovi Poliklinike za transfuziju, Polikliniku za laboratorijsku dijagnostiku, bolničku ljekarnu i Zavod za psihološku i socijalnu zaštitu.

Kadaveričnom donacijom organa i uspješnom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa mogu spasiti životi i poboljšati kvaliteta života pacijenata, priopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button