BiHPolitika

Bećirović traži da Schmidt smijeni ministricu prosvjete u RS-u: “Odgovornost ima i EU”




Povodom odluke Ministarstva prosvjete i kulture bh. entiteta RS da u nastavne programe osnovnih škola u bosanskohercegovačkom entitetu RS uvede nastavne sadržaje koji glorificiraju ratne zločince, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Najoštrije osuđujem anticivilizacijske i antidejtonske aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture bh. entiteta RS, koje je u nastavne programe osnovnih škola ovog entiteta uvelo sadržaje koji glorificiraju ratne zločince”, poručio je Bećirović.

Dalje je od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta zatražio da reaguje.

“Pozivam visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da bez odgađanja, u skladu sa svojim ovlastima, donese odluku o smjeni ministrice Željke Stojičić, kao i da donese nalog o zabrani upotrebe novih nastavnih programa u školskoj 2024/2025. godini. Visoki predstavnik mora konkretno i principijelno djelovati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Njegova je dužnost da spriječi podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i veličanje ratnih zločinaca”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pored toga, smatra da dio odgovornosti nosi i Evropska unija, te traži i reakciju iz Brisela.

“Evropska unija mora odlučno i jasno pokazati da u Evropi nema mjesta za veličanje brutalnih ratnih zločinaca. Izostanak jasne, konkretne i odlučne reakcije Evropske unije mogao bi imati negativne posljedice, ne samo na Bosnu i Hercegovinu, nego i na cijeli evropski kontinent”, kaže on.

Bećirović je u svojoj izjavi napomenuo na način na koji su predstavljeni osuđeni ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

“Protivno temeljnim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, školski programi u bh. entitetu RS su dodatno diskreditirali nastavni proces, uvodeći u njega opasan narativ da su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji. Na ovaj način krše se Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine. Mladić i Karadžić nisu heroji. Oni su presuđeni ratni zločinci, proglašeni krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Učenjem djece da su Mladić i Karadžić heroji, obrazovni sistem u bh. entitetu RS ciljano veliča zločince i zločinačku politiku”, poruka je Denisa Bećirovića.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button