BiH

RAK podsjeća na obavezu poštovanja pravila i propisa tokom izborne kampanje




Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) podsjeća na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju i javnom oglašavanju političkih subjekata u izbornom periodu, a u vezi sa održavanjem Lokalnih izbora u BiH 6. oktobra 2024. godine, saopćeno je iz te agencije.

“Službeni početak izborne kampanje za Lokalne izbore u BiH je 6. septembar 2024. godine i traje 30 dana. U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje 6. septembra 2024. godine i traje do početka izborne šutnje. U cilju omogućavanja ostvarivanja jednakih prava na pristup informacijama, Agencija i ovom prilikom poziva sve televizijske stanice da izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim osobama te osobama sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u učenju/čitanju. Javne televizijske stanice imaju obavezu osigurati emitovanje neposrednog obraćanja u formatu pristupačnom osobama sa oštećenjem sluha/vida,” citat je iz saopćenja.

Agencija podsjeća da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 5. oktobra 2024. u 7 sati i traje do njihovog zatvaranja, dok zabrana objavljivanja rezultata javnog mnjenja počinje 48 sati prije otvaranja biračih mjesta, odnosno 4. oktobra 2024. u 7 sati i traje do zatvaranja biračih mjesta.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button