BiHPolitika

SDA: Ukoliko OHR ne reaguje, uputićemo apelaciju Ustavnom sudu BiH i krivične prijave zbog nastavnog plana u RS

Nastavni plan u entitetu RS koji predviđa da u osnovnim školama djeca uče kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić heroji i koji potpuno iskrivljeno prikazuje historijske činjenice, novi je anticivilizacijski čin vlasti entiteta RS, saopšteno je iz Stranke demokratske akcije (SDA) u reakciji na objavljeni nastavni plan i program za devete razrede u RS, kojim se predviđa izučavanje jedinice nazvane “Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat”.

“To je nastavak agresivne velikosrpske politike, koja se sada i kroz školu želi prenijeti na djecu. Posljedice takvih postupaka nikome razumnom ne treba posebno objašnjavati. Ured Visokog predstavnika dužan je da reagira i svojom odlukom stavi van snage akte Ministarstva prosvjete i kulture RS“, poručeno je iz SDA.

Ukoliko to ne učini u narednih sedam dana, iz SDA su najavili da će preko ovlaštenih predlagača podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

“Njome će se osporiti novi nastavni plan u školama u entitetu RS, jer je diskriminatoran, protivan presudama međunarodnih i domaćih sudova, te protivan zakonima na državnom nivou koji su obavezujući za niže nivoe vlasti. Uz to, predstavlja i kršenje Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, dodaje se, će se tražiti da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru kako bi se spriječila primjena nastavnog plana do donošenja odluke po apelaciji.

“S obzirom na to da bi se primjenom novog nastavnog plana u školama u entitetu RS veličali ratni zločinci i negirao genocid, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dužno je po službenoj dužnosti pokrenuti krivični postupak protiv ministrice Željke Stojičić. Ako se to ne desi, SDA će inicirati podnošenje krivične prijave po kojoj će Tužilaštvo BiH morati postupiti”, poručuju iz SDA.

Podsjećamo, iz Američke ambasade su poručili da bi ovakav plan ne samo produžio patnju žrtava, nego i ugrozio stabilnost Bosne i Hercegovine. Iz OSCE-a za N1 je rečeno kako se planom prikrivaju složeni korijeni nasilja i kreira prepreka u pozivanju na odgovornost za ratno nasilje.



Izvor
N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button