SvijetVijesti

Policija ustrijelila muškarca kod izraelskog generalnog konzulata u Minhenu




Minhenska policija je jutros tokom velike operacije u blizini izraelskog Generalnog konzulata u središtu grada ustrijelila sumnjivu osobu.

Prema izjavama glasnogovornika policije, ispaljeno je nekoliko hitaca. Trenutno nema informacija o drugim osumnjičenima, a nije jasno ni da li ima drugih povrijeđenih.

“Na području Karolinenplatza policijske snage su pucale na sumnjivu osobu i osoba je pogođena,” objavila je minhenska policija putem društvenih mreža.

Policija je u velikom broju, uz podršku helikoptera, raspoređena u okolini Generalnog konzulata i Dokumentacijskog centra NS-a. Svjedoci su potvrdili da su čuli više hitaca ispaljenih u tom području, a policija je pozvala građane da izbjegavaju to područje. Postavljene su blokade na cestama.

Povod za ovu operaciju, koja se dogodila na godišnjicu napada na Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine, u početku nije bio poznat. Tog kobnog 5. septembra 1972. godine, palestinski teroristi su u Olimpijskom selu ubili dvojicu muškaraca i uzeli devet talaca. Oko 18 sati kasnije, pokušaj spašavanja završio je smrću devet izraelskih talaca, jednog policajca i petorice napadača. Cilj terorista bio je oslobađanje više od 200 zatvorenika u Izraelu, kao i članova terorističke grupe RAF, Andreasa Baadera i Ulrike Meinhof.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button