Svijet

Izraelski mediji: Hamas se uspio oporaviti na sjeveru Gaze i regrutirati 3.000 pripadnika




Palestinski pokret Hamas ponovo je izgradio svoje sposobnosti u sjevernom Pojasu Gaze i regrutirao je 3000 novih pripadnika nakon 11 mjeseci rata, kazao je izraelski sigurnosni izvor za Channel 12 News.

Channel 12 News izvijestio je da, unatoč kolosalnoj šteti koju je izraelska vojska prouzrokovala u Gazi, “posljednje informacije daju zabrinjavajuću sliku”.

“Procjenjuje se da je oko 3000 novih boraca unovačeno u pokret, opremljenih oružjem i municijom. Ovaj razvoj događaja izaziva veliku zabrinutost među sigurnosnim dužnosnicima u Izraelu, jer ukazuje na sposobnost Hamasa da se oporavi, unatoč ozbiljnoj šteti koju je pretrpio od početka rata,” citirala je sigurnosne službenike ova izraelska TV kuća.

Prošli mjesec, zajednička studija Projekta kritičnih prijetnji (CTP) i Instituta za proučavanje rata (ISW) otkrila je da je, nakon 10 mjeseci rata, izraelska vojska uspjela potpuno poraziti samo tri od prijavljena 24 bataljona Hamasaovog vojnog krila Qassam brigade.

“Da su bataljoni Hamasa bili u velikoj mjeri uništeni, izraelske snage se ne bi i dalje borile”, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Peter Mansoor za CNN.

Bivši ombudsman izraelske vojske Yitzhak Brik rekao je krajem juna da su brojevi palestinskih boraca za koje vojska tvrdi da ih je ubila lažni i da izraelske snage trpe ozbiljne gubitke.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button