BiH

Isak: FUP ima najbolje rezultate u državi i nikada neću dopustiti politici da na nju utječe




Nakon što je sa dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamenta FBiH skinut prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BIH i Zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BIH, javnosti se obratio ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

“Policija mora biti neovisno tijelo. Na poziciji direktora i zamjenika Federalne uprave policije mogu samo da budu profesionalci koji imaju tri godine staža u činu glavnog inspektora, ne smiju da budu članovi bilo koje političke opcije i ako se pokušava nešto takvo, ja ću prvi biti protiv toga,” kazao je Isak.

Istakao je da Federalna uprava policije ima najbolje rezultate od svih policijskih agencija u državi i da je jedina policijska agencija koja u potpunosti odgovara svim problemima i zadacima koji se stavljaju pred njih. Podvukao je da policija mora biti neovisno tijelo i da će biti protiv politizacije.

“I da mi dozvolimo bilo kojoj politici da utječe. Dok sam ja na čelu ministarstva neću dozvoliti da bilo koja politika utječe i to se sigurno neće desiti,” poručio je Isak.

Naveo je kako su od svih policijskih uprava na prostorima kantona i Federacije dobili informaciju da trenutno u činu glavnog inspektora koji ima tri godine staža u struci, navodno nema kandidata koji bi ispunili uslove, a da u toku tog perioda neće ostvariti uslove za penziju.

“Javno da kažem, krivi su i odgovorni svi koji su bili na čelu kantonalnih uprava policije, svi komesari i svi direktori na čelu Federalne uprave jer su opstruisali dodjelu činova glavnog inspektora kako ne bi imali konkurenciju,” kazao je Isak.

Podsjetimo, Prijedlogom Zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BIH su predložene izmjene federalnog zakona o policijskim službenicima, tačnije, predviđeno je usklađivanje važećeg zakona s određenim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Cilj je da policajci čiji radni odnos prestaje odlaskom u penziju mogu ostvarivati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu s važećim propisima koji to pitanje uređuju.

Što se tiče Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BIH, Federalna vlada je kao predlagač navela da trenutno, zbog specifičnosti unapređenja policijskih službenika u više činove – što se vrši samo za upražnjena radna mjesta, kao i zbog specifične procedure u vezi s unapređenjem, dolazi do toga da iz Federalne uprave policije nijedan policijski službenik s činom glavnog inspektora nema uvjete za prijavljivanje na konkurs za direktora Federalne uprave policije ili za zamjenika jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uvjete za penziju.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button