SvijetVijesti

Rusi napali ukrajinski grad Lavov na samoj granici sa NATO-om




Rusija je izvela napade raketama i dronovima na Kijev i zapadni ukrajinski grad Lavov, koji se nalazi nedaleko od granice s članicom NATO-a, Poljskom, saopćila je ukrajinska vojska.

Ovaj napad uslijedio je samo dan nakon što je Rusija pogodila vojni institut u centralnom ukrajinskom gradu Poltava s dvije balističke rakete, u najsmrtonosnijem pojedinačnom napadu ove godine, pri čemu je ubijeno 50 osoba, dok je stotine ranjeno.

U srijedu su svjedoci Reutersa čuli nekoliko eksplozija na periferiji Kijeva i Lavova, što je izgledalo kao rad protivzračnih sistema. Ukrajinski vojni zvaničnici su potvrdili da su jedinice protivzračne odbrane bile angažovane u odbijanju napada.

Možda će Vas zanimati i:

“Da, veoma je bučno,” izjavio je Maksim Kozytskyi, guverner Lavovske oblasti, na aplikaciji Telegram. Dodao je da su stambene zgrade oštećene u gradu Lavovu, koji je administrativni centar šire regije.

Poljska je u srijedu po treći put u osam dana aktivirala avione kako bi osigurala sigurnost svog zračnog prostora. “Ovo je još jedna vrlo zauzeta noć za cijeli protivzračni sistem u Poljskoj zbog uočene aktivnosti dugog dometa avijacije Ruske Federacije koja izvodi napade,” saopćila je Komanda na X-u (bivši Twitter).

Rusija je u proteklih 10 dana zasula Ukrajinu s nekoliko stotina raketa i dronova, što neki ruski vojni blogeri smatraju Moskovim odgovorom na nedavni upad ukrajinskih snaga na rusku teritoriju. Moskva još uvijek nije komentarisala napade na Poltavu, kao ni srijedušnje napade na Lavov i Kijev. Rusija često tvrdi da njeni napadi ciljaju ukrajinsku vojnu, energetsku i transportnu infrastrukturu, a ne civile.

Cijela Ukrajina je bila pod uzbunom zbog zračnih napada od oko 01:00 GMT u srijedu, saopćilo je ukrajinsko zrakoplovstvo na Telegramu.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button