Tuzlanski kanton

Vlada TK: Milion KM za izgradnju vodovoda Toplice u Lukavcu




Na danas održanoj sjednici Vlada je izmijenila i dopunila Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2024. godini.

Ovim izmjenama osigurano je milion KM za rješavanje dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja pitkom vodom u Lukavcu. Iz ovih sredstava planirana je izgradnja vodovodnog cjevovoda izvorišta Toplice, na dionici od petlje Šićki Brod do parcela predviđenih za izgradnju postrojenja za preradu sirove i tretman vode za piće u naselju Bokavići.

U realizaciji ovog megaprojekta Grad Lukavac  učestvuje sa oko 7,9% (79.113,94KM). Također, današnjim izmjenama osigurano je i 69.986,48 KM za rješavanje problema vodosnabdijevanja naselja Salamići u Banovićima, te 13.257,83 KM za izradu Glavnog projekta rekonstrukcije i dogradnje distributivne mreže sa priključcima na centralni vodovod u MZ Banovići Selo. Također, današnjim izmjenama osigurano je i 100.000 KM za rješenje 450m korita rijeke Spreče na dionici od Koksarinog mosta do izvedenog dijela prema taložnici „Bijelo more“. Prethodno je sanirano korito Spreče u dužini od oko 4.000m te je dionica, za koju su danas osigurana sredstva ostala kao slaba tačka regulacije Spreče.

Radi se o dionici sa uskim koritom i niskim obalama, te velikim brojem meandara, kao i gusto obraslom vegetacijom, i malim podužnim padom toka što uzrokuje česta plavljena značajnih područja u zaobalju, a što će u budućnosti biti prevenirano realizacijom danas podržanog projekta.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button