BiHVijesti

Učenici osnovnih i srednjih škola danas se vraćaju u klupe













Na području Bosne i Hercegovine danas je zvanično započela nova školska godina, a brojni učenici u osnovnim i srednjim školama pohrlili su u školske klupe.

Dok će za neke ovo biti uobičajena aktivnost na koju su već navikli, za prvačiće ovo će biti prvi ozbiljan susret sa školom i novim obavezama. Školska dvorišta ovog su jutra “oživjela” nakon ljetne pauze, a osim đaka tu su i roditelji koji će ispratiti najmlađe školarce na prve sate nastave.

Nova školska godina počinje 2. septembra 2024. godine u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo, te Kantonu 10. U Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu (zbog tragičnog događaja od 21.08.2024. godine) nastava će početi 9. septembra 2024. godine.

Možda će Vas zanimati i:

Također, 9. septembra 2024. godine nastava će početi u Zapadnohercegovačkom kantonu , kao i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je Vlada HNK donijela odluku o odgodi početka nastave za jednu sedmicu zbog iznimno visokih temperatura.

Iz istih razloga, odluku o odgodi početka nastava donijelo i nadležno ministarstvo obrazovanja u Posavskom kantonu, te će nastava u svim tamošnjim osnovnim i srednjim školama početi 9. septembra 2024. godine, odnosno prolongirana je za jednu sedmicu.

Prvo polugodište školske 2024/2025. godine traje do utorka, 31. decembra kada počinje zimski raspust koji traje do 28. januara 2025. godine, nakon čega 29. januara 2025. godine počinje drugo polugodište.

Nastava 2. septembra počinje i u RS-u, a ministrica prosvjete i kulture Željka Stojičić rekla je kako će 2. septembra u osnovnu i srednju školu krenuti 117.500 učenika.

Prvi razred osnovnih škola upisalo je 8.957 učenika, a prvi razred srednjih škola 9.505 učenika.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button