Svijet

Velika Britanija ‘duboko zabrinuta’ izraelskom operacijom na okupiranoj Zapadnoj obali










Britanska vlada saopćila je u petak da je “duboko zabrinuta” izraelskom operacijom koja je u toku na okupiranoj Zapadnoj obali, upozoravajući da je rizik od nestabilnosti ozbiljan i da postoji hitna potreba za deeskalacijom.

– Nastavljamo pozivati ​​izraelske vlasti na suzdržanost, pridržavanje međunarodnog prava i suzbijanje akcija onih koji žele raspiriti napetosti – navodi portparol britanskog ministarstva vanjskih poslova u saopćenju.

Sukobi s izraelskim snagama na Zapadnoj obali eskalirali su otkako je izraelski rat s borcima Hamasa započeo u Gazi prije skoro 11 mjeseci.

Više od 660 ljudi boraca i civila – ubijeno je, prema palestinskim podacima, a jervrejski doseljenici na neke od njih izvodili su česte napade u osvetničkom stilu Zapadnoj obali.

Izraelski vojnici ubili su lokalnog zapovjednika pokreta Islamski džihad koga podržava Iran na Zapadnoj obali i četiri ostala borca u četvrtak u pucnjavi tokom jednog od najvećih napada na teritoriju pod izraelskom okupacijom u posljednjih nekoliko mjeseci.

– Prepoznajemo potrebu Izraela da se brani od sigurnosnih prijetnji, ali duboko smo zabrinuti zbog metoda koje Izrael primijenjuje zbog izvještaja o civilnim žrtvama i uništavanju civilne infrastrukture – izjavio je portparol Foreign Officea.

Dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo “oštro osuđuje nasilje doseljenika” i da nikome nije u interesu širenje sukoba i nestabilnosti na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Reuters.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button