Zanimljivosti i zabava

Mreža X se součava sa zabranom u Brazilu










Platforma X saopćila je da očekuje da će biti blokirana u Brazilu nakon što nije ispunila rok za imenovanje novog pravnog zastupnika za kompaniju.

Mreža društvenih medija zatvorila je svoj ured u zemlji ranije ovog mjeseca, rekavši da je predstavnici kompanije zaprijećeno hapšenjem ako ne bude udovoljavala naredbama koje je opisala kao “cenzuru”.

Višemjesečna svađa započela je kad je sudija Vrhovnog suda Alexandre de Moraes u aprilu naredio suspenziju desetaka X računa zbog navodnog širenja dezinformacija.

Vlasnik X-a Elon Musk zaprijetio je da će ponovo aktivirati račune i opisao Moraesa kao “tiranina” i “diktatora”.

Sudija Moraes dao je X-u 24 sata da imenuje novog pravnog zastupnika ili će se suočiti s suspenzijom, a krajnji rok ističe u četvrtak nakon 20:00 sati po lokalnom vremenu, javlja BBC.

U nalogu je navedeno da će zabrana ostati na snazi ​​sve dok X ne imenuje pravnog zastupnika u zemlji i ne plati kazne za navodna kršenja brazilskog zakona.

Ali u objavi s jednog od svojih službenih računa nedugo nakon isteka roka, X je jasno dao do znanja da nije postupio u skladu s nalogom.

– Uskoro očekujemo da će sudija Alexandre de Moraes narediti da se X zabrani u Brazilu – jednostavno zato što se ne bismo pridržavali njegovih nezakonitih naredbi da cenzurišemo njegove političke protivnike – stoji u objavi.

U saopćenju X-a dalje se navodi da je osnovni problem to što sudija de Moraes zahtijeva da se prekrše zakoni Brazila te naveli da jednostavno to neće učiniti.

Također su naveli da se neće pridržavati “tajno nezakonitih naloga”, dodajući da će objaviti zahtjeve sudije u narednim danima “u interesu transparentnosti”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button