SvijetVijesti

Josep Borrell traži sankcije EU za izraelske ministre zbog izjava o Gazi










Visoki predstavnik Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da bi EU trebala razmatrati sankcije protiv izraelskih ministara zbog njihovih izjava o Gazi.

Josep Borrell je rekao da su neki članovi izraelske vlade, koje nije imenovao, objavili “poruke mržnje” i predložili stvari koje “jasno krše međunarodno pravo.”

“Mislim da Evropska unija ne bi trebala imati tabue kada je u pitanju korištenje naših instrumenata kako bi se poštovao humanitarni zakon. Ali to nije moja odluka. Samo imam kapacitet za prijedlog. Države članice će odlučiti,” rekao je novinarima u Briselu nakon što je predsjedavao sastankom ministara vanjskih poslova EU.

Međutim, 27 zemalja članica EU je podijeljeno u vezi s njihovim pristupom ratu u Gazi i malo je vjerovatno da bi se sve složile oko takvog poteza.

Već je bilo protivljenja prijedlogu od strane italijanskog ministra vanjskih poslova, Antonija Tajanija, koji ga je nazvao “nerealnim.”

“Moramo pokušati riješiti probleme uvjeravajući Izrael da donese odluke koje vode ka prekidu vatre u Gazi, jer je to pravi prioritet. Nije rješenje u priznavanju teoretske Palestine, ili sankcijama izraelskim ministrima, problem se ne može riješiti tako. Potrebna nam je veća diplomatija, te snažne poruke,” rekao je on.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button