Valter Tuzlanski

Tuzla stvara uvjete za dolazak novih avio linija

Milion maraka za svjetlosnu signalizaciju










Prošle subote iz Tuzle je obavljen prvi let Istanbul – Tuzla, čime je ozvaničena saradnja sa aviokompanijom Pegasus.

Ova saradnja je ostvarena bez subvencija Vlade TK.

Možda će Vas zanimati i:

Vlada kontinuirano ulaže u infrastrukturu zračne luke, čime će se stvoriti uvjeti za dolazak atraktivnih zrakoplovnih prijevoznika koji lete prema odredištima diljem Europe. Time je završen projekt izgradnje svjetlosne signalizacije na pisti Međunarodnog aerodroma Tuzla.

“Godinama unazad avioprijevoznici su tražili svjetlosnu signalizaciju središnje linije piste na tuzlanskom aerodromu. Godinama su strateški partneri bili ignorirani, na kraju su zbog takvog odnosa i nemara „odletjeli iz MAT-a“, a sve političke kritike pokupio je aktualni saziv kantonalne Vlade i menadžment MAT-a. Ipak, ista Vlada je prošle godine osigurala sredstva u iznosu od 1.000.000 KM, a prije nekoliko dana završen je i glavni projekt za ovu vrlo važnu investiciju“, rekao je kantonalni premijer Irfan Halilagić.

Halilagić je dodao da sistem svjetlosnog označavanja piste povećava konkurentnost tuzlanskog aerodroma, a time i mogućnost dolaska najboljih avio kompanija.

Osim osvjetljenja uzletno-sletne staze, u tijeku su i radovi na izgradnji atrijskog objekta, dogradnji i nadogradnji trećeg gatea te uskoro počinje certificiranje zračne luke prema EASA standardima. Sve navedeno bi, kako i treba, učinilo tuzlanski aerodrom atraktivnijim za poslovanje i stvorilo preduvjete za dalji razvoj ovog aerodroma.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button