BiHVijesti

Sattler: Za Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji postoji samo jedna stolica










Državotvornost Bosne i Hercegovine nije i nikada neće biti upitna, a za Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji postoji samo jedna stolica, poručio je odlazeći šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Sattler kaže da napretka neće biti sve dok bh. političari ne ispune svoju zadaću. Napredak, je, ističe, napravljen dolaskom novih generacija na vlasti, ali je to još uvijek nedovoljno. Evropska unija, poručio je, neće tolerisati podrivanje Bosne i Hercegovine.

“Kad je bilo ključno, svi su se usaglasili da izglasaju Zakon o VSTV-u, Zakon o sukobu interesa, Sporazum sa Frontexom. Dakle, sve su to stvari koje su urađene, dok istovremeno imate sve izraženiju retoriku kojom se osporava BiH kao takva, njena državostvornost, i to je nešto što smo jasno osuđivali. Vrlo jasno, nema načina da bilo ko podriva ovu zemlju, njen teritorijalni integritet, suverenitet i mislim da trebaju biti posljedice za takva ponašanja. Svima je jasno da za Bosnu i Hercegovinu ima samo jedna stolica u Briselu, i to je stolica za BiH. Ali, nažalost političari često te stvari zloupotrebljavaju. Imao sam priliku u ovih pet godina da vidim dosta kriza, dosta ih je generisano u Banjaluci u Republici Srpskoj, i vrlo smo istupali, kao i naš najviši nivo, visoki predstavnik Borrell, da će biti posljedica, ako se tako nastavi,” rekao je odlazeći šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.



Izvor
Bhrt.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button