BiH

Nakon 8 godina bjekstva, pred sudom: Lejla Fazlagić se vratila da “odbrani svoju čast”










Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić Pašić stigla je danas na ročište u Kantonalni sud u Sarajevu, gdje je održano ročište o izjašnjavanju o krivici i to nakon osam godina zastoja s obzirom na to da je bila u bijegu u Hrvatskoj.

Fazlagić se danas izjasnila da nije kriva, odnosno da nije počinila djela koja joj se stavljaju na teret. Tražila je branitelja po službenoj dužnosti s obzirom na to da, kako navodi, nema novca za advokata jer u BiH nema nikakva primanja, a u Hrvatskoj ima samo status roditelja njegovatelja u Centru za socijalni rad.

Govoreći o tome da nije kriva, kazala je: “Vratila sam se da obranim svoju čast”. Tvrdi da joj je optužnicu “spakovala” sutkinja Dalida Burzić, koja je njena bivša prijateljica, a sutkinja Adisa Zahiragić ju je prekinula, kazavši da sada nije vrijeme za takve optužbe i komentarišući da se Fazlagić vratila tek nakon dugo godina.

Fazlagić i njena braniteljica su tražile ublažavanje mjera zabrane jer joj je kretanje ograničeno na KS, a ima potrebu za povremenim odlascima u Hrvatsku zbog bolesnog djeteta i liječenja.

Tužilac se usprotivio tome, poručivši da je zbog dinamike procesa važno da optužena Fazlagić ostane tu. Ukazao je također na to da je Fazlagić već prekršila mjeru zabrane izlaska iz kantona s obzirom na to da je u četvrtak bila u Hrvatskoj te je zatražio da joj se osim hrvatskog pasoša, oduzme i hrvatska lična karta s obzirom na to da je predala samo bh. ličnu kartu.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je po aktuelnoj optužnici tereti da je koristila službeni položaj te da je donosila nezakonite presude na osnovu fiktivnih dokumenata i lažnih isprava. Navodi se da je tako omogućila sebi i bliskim ljudima iz optužnice da dođu u posjed ciljanih nekretnina na području Kantona Sarajevo. Sutkinja Adisa Zahiragić je potvrdila danas da je riječ o sumnji na organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja, krivotvorenjem isprava, prevarom i pranjem novca.

Ove sumnjive radnje je tužilaštvo počelo ispitivati još prije više od osam godina, fokusirajući se na grupu ljudi okupljenu oko Alije Delimustafića. Tada su sumnjali na nezakonito prometovanje nekretninama, a nakon provedene istrage su utvrdili da ima dovoljno elemenata za dizanje optužnice.

Grupa optuženih na čelu s Delimustafićem je godinama izbjegavala sudski proces, koji je počeo tek nedavno. Također je sutkinja Fazlagić osam godina bila nedostupna bh. pravosudnim organima s obzirom na to da ju je sam početak istrage zatekao u Hrvatskoj gdje je ostala do prije neki dan.

Ona je ranije platila kauciju kako bi za njom bila ukinuta potjernica koja je godinama bila aktivna, a po kojoj hrvatski organi nisu željeli postupati jer je Fazlagić i hrvatska državljanka. Nakon što je prihvaćena kaucija, stigla je u BiH te je nesmetano došla i na ročište s obzirom na to da su joj trenutno na snazi samo mjere zabrane.



Izvor
klix

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button