BiH

Dan žalosti u Federaciji BiH zbog trostrukog ubistva u Sanskom Mostu










Na području Federacije Bosne i Hercegovine danas je Dan žalosti zbog trostrukog ubistva u Sanskom Mostu.

“Dan ukopa posljednje žrtve tragičnog zločina u Mješovitoj srednjoj školi Sanski Most, 26. avgust 2024. godine, proglašava se Danom žalosti u Federaciji BiH,” navedeno je u odluci entitetske vlade, koja je donesena na sjednici 23. avgusta.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je ovu odluku radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava.

Dan sahrane posljednje žrtve ubistva, navode iz Vlade, proglašen je Danom žalosti.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, direktor Gimnazije, profesorica engleskog jezika i sekretarica škole svirepo su ubijeni u srijedu 21. augusta u pucnjavi u ovoj školi u Sanskom Mostu, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, dok je napadač, pri pokušaju samoubistva, teško povrijeđen. Međutim, on je kasnije tog dana operisan na UKC Repulike Srpske u Banjaluci nakon čega je bio stabilno i u svjesnom stanju.

Napadač je pucao iz automatske puške, a osumnjičeni za trostruko ubistvo je uposlenik Gimnazije u Sanskom Mostu.

Vlada Federacije će kako je navedeno u saopštenju, putem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke dati preporuku da se na prvi dan školske godine u svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH oda počast žrtvama minutom šutnje.

I u Općini Sanski most proglašena je trodnevna žalost. Dan žalosti proglašen je i u Unsko-sanskom kantonu.

Motiv trostrukog ubistva se još utvrđuje.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button