Valter Tuzlanski

Novi zakon o strogoj zabrani pušenja u FBiH, primjenjuje se od 13. decembra










Savjetovanje o provedbi Zakona o kontroli i ograničenju uporabe duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje…

Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine i Federalna uprava za inspekcijske poslove organizirali su jednodnevno savjetovanje posvećeno primjeni novog Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje i Pravilnika. o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu iznimaka od zabrane pušenja. Događaj je okupio predstavnike kantonalnih inspekcijskih organa dajući im potrebne smjernice za učinkovitu primjenu ovih zakonskih rješenja koja donose značajne promjene za vlasnike ugostiteljskih objekata, ali i za širu javnost.

Možda će Vas zanimati i:

Novi zakon strogo zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući restorane, radna mjesta i javni prijevoz. Ova zabrana uključuje duhanske i biljne proizvode za pušenje, nargile i vodene lule. Korištenje tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjeno. Cilj savjetovanja je omogućiti uvid u relevantne zakonske odredbe kao i jasne smjernice iz Pravilnika koje pobliže objašnjavaju iznimke od zabrane pušenja te razmjenu iskustava i informacija s terena i iz prakse.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, istaknuo je važnost prilagođavanja ugostitelja novom zakonskom okviru.

„Vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su u roku od šest mjeseci uskladiti svoj rad s odredbama Pravilnika. Kako bismo im olakšali ovaj proces, pokrenuli smo informativnu kampanju i niz edukativnih sadržaja za predstavnike Horeca sektora. Jednako su važni i inspekcijski organi pod čijim budnim nadzorom se proces odvija“, istaknuo je Jašarspahić.

Jedna od ključnih odredbi Pravilnika odnosi se na obvezu fizičkog odvajanja pušačkih prostora u ugostiteljskim objektima većim od 50 četvornih metara, koji moraju biti opremljeni odgovarajućim sustavima ventilacije i filtracije zraka. U manjim objektima, u kojima se poslužuju samo pića, može se dopustiti pušenje, pod uvjetom da su prostorije dobro prozračene.

Ivana Prvulović, ravnateljica Federalne uprave za inspekcijske poslove, istaknula je opredijeljenost Uprave da kroz ovo savjetovanje i buduću suradnju i koordinaciju s kantonalnim inspekcijskim tijelima pruži maksimalan doprinos i posvećenost primjeni i nadzoru zakonske regulative koja ima veliki utjecaj na zdravlje.

„Ovaj zakon nije samo pravni okvir, već i važan alat za zaštitu zdravlja i poboljšanje kvalitete života. Njegova primjena ima izravne posljedice na smanjenje izloženosti duhanskom dimu i poticanje zdravijih stilova života, a uloga inspektora ključna je u osiguravanju dosljedne i učinkovite provedbe propisanih mjera.“ samouvjereno suočite s izazovima koje donosi ovaj Zakon.

Do početka primjene Pravilnika 13. prosinca 2024. godine inspekcijski nadzor će biti savjetodavni, s ciljem što učinkovitije prilagodbe ugostitelja novim propisima. Kazne za prekršaje kreću se od 2.000 do 5.000 KM za pravne, odnosno od 300 do 1.000 KM za odgovorne osobe.

Savjetovanje je zaključeno pozivom predsjednika Jašarspahića i ravnatelja Prvulovića na aktivnu suradnju svih aktera kako bi proces prilagodbe novim zakonskim odredbama bio što uspješniji.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button