Izdvojeni članak

Pokrenut prekogranični projekt „Sport Facilities Green Energy“ – SINERGY

Novi standardi energetske efikasnosti za lokalne zajednice

Gradovi Tuzla, Vukovar, Herceg Novi i Centar za ekologiju i energiju, započeli su implementaciju značajnog prekograničnog projekta „Sport Facilities Green Energy“ – SINERGY, čija je ukupna vrijednost 1.856.980,94 eura.

Ovaj projekt predstavlja ključni korak ka unapređenju energetske efikasnosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova u prekograničnom području, kroz saradnju u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021 – 2027.

Vodeći partner na projektu je Grad Tuzla, a partneri su Općina Herceg Novi, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle te Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara, „Sportski objekti Vukovar”.

Projekat SINERGY donosi brojne prednosti za lokalne zajednice, direktno doprinosi društvenom, privrednom i teritorijalnom razvoju, te jačanju saradnje između ovih gradova. Kroz inovativne mjere i aktivnosti, cilj je poboljšati energetsku efikasnost u javnim infrastrukturnim objektima, čime se ne samo smanjuje potrošnja energije, već se i značajno unapređuje kvalitet života stanovništva.

Cilj projekta je povećanje kapaciteta ciljnih skupina za bolje korištenje obnovljivih izvora energije i za pametniji pristup energetskoj efikasnosti.

Rekonstrukcije u sportskim centrima u Tuzli, Vukovaru i Herceg Novom

U Tuzli, u Sportskom centru “Mejdan”, zamijenit će se staklena fasada novom, energetski efikasnom fasadom. Također, u planu je instalacija sistema za pametno upravljanje energijom koji će optimizirati potrošnju električne energije u objektu. Ove promjene doprinijet će smanjenju ukupnih troškova održavanja i poboljšanju kvaliteta unutrašnje klime za korisnike centra.**

U Herceg Novom, SC “Igalo” bit će ugrađena moderna LED rasvjeta u skladu s najnovijim međunarodnim standardima. Planirana je i zamjena postojećih prozora energetski efikasnim staklom, što će značajno smanjiti gubitke topline. Pored toga, implementacija solarnih panela na krov objekta osigurat će dodatne izvore obnovljive energije za potrebe centra.

Sinergy

Rekonstrukcijom i unapređenjem sustava optimizacije rashladnika vode i dizalica topline, te modernizacijom rasvjete Bazena Vukovar u sklopu Javne ustanove „Sportski objekti Vukovar“, povećat će se energetska učinkovitost ove ustanove s ciljem smanjenja potrošnje energije.

Uz infrastrukturne intervencije, SINERGY projekt uključuje i obimne edukativne i promotivne aktivnosti koje će podići svijest o energetskoj efikasnosti među građanima, te potaknuti širu primjenu održivih energetskih rješenja.

Provedba projekta traje od  jula 2024. do  jula 2026. godine, a očekuje se da će njegovi rezultati donijeti dugoročne koristi za sve uključene lokalne zajednice.

Ovaj projekt je korak naprijed ka energetski održivoj budućnosti za sve nas.

Projekt SINERGY financira Europska unija iz programa Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027.

Više informacija o projektu pratite na društvenim mrežama: Centar za ekologiju i energiju

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button