Zanimljivosti i zabava

Mirvad Kurić: Samo se glup čovjek ne mijenja, gubimo se u egoizmu










Nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolju mušku epizodnu ulogu u dramskoj seriji ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala otišla je u ruke Mirvada Kurića.

Na dodjelu nagrada došao je u aktivističkom outfitu, u majici s natpisom „We need Una“, čiji je cilj zaštita rijeke Une od devastacije.

Možda će Vas zanimati i:

„K'o smo mi da sada nešto što su naše generacije čuvale, njegovale, pazile… rušimo, da mi to zagađujemo. Ustvari mi nemamo pravo da oduzimamo tu ljepotu budućim generacijama. Mi nemamo na to pravo i zato se borim“, komentarisao je Kurić svoju odluku o izmodnom izboru tokom festivalskih dana.

Kaže i kako svima nama treba vremena da shvatimo šta se u stvari dešava jer smo zaokupljeni ličnim problemima koji su nam prioritetni.

Nada se da će i njegove kolege koje su prepoznatljive iskoristiti svoj uticaj i poslati jasne poruke o zaštiti prirode.

„Mi koji imamo uticaj to nekada i koristimo da šaljemo ovakve i slične poruke, i mislim da stvarno trebamo da se odmaknemo od tog nekog samo svog, nekog egoističnog načina razmišljanja o životu. Na kraju krajeva nekako brzo živimo, gubimo empatiju“, rekao je Kurić.

Smatra da gubimo emaptiju i prema komšijama s kojima često nismo u dobrim odnosima, ne pitamo ih kako su i ne zovemo ih na kafu.

„Dajte sebi oduška, samo promijenite ponašanje na jedan dan“, savjetuje Kurić.

Nebriga za okoliš, prirodu, zajedničko naslijeđe za našeg sagovornika je posljedice pojave gubljenja u ličnom licemijerstvu i egoizmu.

„U licemjerstvu u smislu što ne smijemo da se pogledamo nekad u ogledalo, što ne smijemo sebi da priznamo da nekad nismo ispravni u nekom načinu razmišljanja. Ali to nije sramota, da shvatiš. Sramota je kad si svjestan toga i ne poštuješ to. Da mijenjaš odnose prema ljudima, prema stvarima, samo se glup čovjek ne mijenja.“

Kurić kaže i kako je mišljenja da loše vaspitavamo djecu i da ih ne učimo pravim vrijednostima.

„I mi imamo veliku odgovornost da djecu uputimo na pravi put, na razumijevanje, na razgovore i tako dalje. Mislim da to vrlo malo radimo svi zajedno, a s djecom treba razgovarati. Treba razgovarati i objašnjavati im, govoriti im šta je u stvari to što je dobro. Da budu pacifisti malo. Da se malo otvore, da razmišljaju otvorenije. Nisam ja možda uvijek ni u pravu sa savjetom svom djetetu, ali hajde bar da ga podstaknem da razmišlja“, dodaje naš sagovornik.

Mirvad Kurić je dao intevju za magazin “Buka”.



Izvor
Buka.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button