SvijetVijesti

Kamala Harris vodi u novim anketama protiv Donalda Trumpa










Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris vodi u anketama protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa dok se priprema za svoj glavni trenutak na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, pokazuju istraživanja javnog mnijenja.

Uoči konvencije u Chicagu, Harris vodi između tri i šest procentnih poena u trci za Bijelu kuću, pokazala su dva istraživanja javnog mnijenja u nedjelju.

Haris je ispred Trumpa za 49-45 posto među registrovanim biračima i 51-45 posto među vjerovatnim glasačima u dvosmjernoj utrci, prema anketi ABC News/Washington Post/Ipsos.

Možda će Vas zanimati i:

U petostranoj utrci koja uključuje Roberta Kenedija, Cornela Westa i Jill Stein, Harris vodi Trumpa 47-44 posto među registrovanim glasačima i 49-45 posto među vjerovatnim glasačima.

U anketi CBS Newsa, Harris ima tri boda prednosti na nacionalnom nivou, vodeći Trumpa 51-48 posto.

U sedam država koje se smatraju ključnim za ishod izbora – Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Arizoni, Georgiji, Nevadi i Severnoj Karolini – Harris i Trump su izjednačeni 50-50.

Ankete su najnoviji znak da je kasni ulazak u utrku Kamale Harris potaknuo demokrate i glasače orijentirane na demokrate nakon mjeseci loših anketa za predsjednika Joea Bidena, koji je prošlog mjeseca odustao od svoje kandidature za reizbor zbog zabrinutosti oko njegove sposobnosti da služi drugi mandat.

Anketa New York Timesa/Siena Collegea u subotu je pokazala da je Harris u problemu u državama “Sunčani pojas” Arizona, Georgia, Nevada i Sjeverna Karolina, koje su uveliko naginjale Trumpu kada je Biden bio demokratski kandidat.

Prije nego što je otišla u Chicago u nedjelju, Harris je održala nekoliko predizbornih događaja u Pensylvaniji, čijih je 20 elektorskih glasova prešlo s Trumpa na Bidena 2020.

“Ja nas u mnogome smatram autsajderima,“ rekla je Harris na kampanji u gradu Moon.

“Imamo puno posla da zaradimo glasove američkog naroda. Zato smo danas na ovoj turneji i putovaćemo ovom zemljom i razgovarati sa ljudima, slušati ljude i nadamo se da ćemo zaraditi njihove glasove u narednih 79 dana.”

“Ljudi kažu, ‘budite fin’. Jeste li je čuli kako se smije? To je smijeh lude osobe… To je smijeh ludaka,” rekao je Tramp.

Dok su Harris i njen potpredsjednik, guverner Minnesote Tim Walz, formalno nominirani ranije ovog mjeseca, četverodnevna konvencija koja počinje u ponedjeljak dat će demokratama priliku da pokažu jedinstvo i izazovu entuzijazam među glasačima.

Biden, bivši predsjednici Bill Clinton i Barack Obama, bivša državna sekretarka Hillary Clinton i bivša prva dama Michelle Obama su među demokratskim ličnostima koje će se obratiti na konvenciji.

Iako su se demokrati brzo udružili oko Harris, očekuje se da će se demokratski kandidat suočiti s demonstracijama zbog podrške Bidenove administracije ratu u Gazi na marginama konvencije.

Deseci demokratskih delegata koji sebe nazivaju “Delegati protiv genocida” rekli su da će iskoristiti konvenciju za pritisak na embargo na prodaju američkog oružja Izraelu.

Nacrt platforme demokrata objavljen prošlog mjeseca poziva na hitan prekid vatre, bez pominjanja palestinskih poginulih ili pozivanja na zaustavljanje američkih isporuka oružja Izraelu.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button