Valter Tuzlanski

Vijeće za štampu BiH upozorava medije da ne opisuju metode suicida, već faktore rizika










Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH, uzimajući u obzir suicid koji se prije dva dana desio u Sarajevu, apeluje na medije da etično i odgovorno pristupaju izvještavanju o toj temi navodeći da su novinari dužni izbjegavati objavljivanje punog identiteta žrtava i uznemirujućih sadržaja, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu.

Upozorava se da medijski profesionalci trebaju izvještavati u skladu sa članom 15 Poštovanje privatnosti Kodeksa za štampane i online medije BiH, u kojem se ističe da se posebna pažnja, obazrivost i odgovornost zahtijeva pri izvještavanju o samoubistvima, nesrećama, ličnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima.

Možda će Vas zanimati i:

U tom smislu Žalbena komisija Vijeća medijima poručuje da izbjegavaju senzacionalizam i detaljno opisivanje metoda suicida. Također, trebaju izbjegavati glorifikacije odnosno da se ne prikazuje suicid kao rješenje problema niti idealizuju osobe koje su izvršile suicid.

Umjesto toga, naglašava se važnost traženja podrške i pomoći, te faktori rizika. Fokusirajte se na faktore rizika povezane sa suicidom, kao što su mentalne bolesti i socijalni problemi. Pružite informacije o organizacijama i stručnjacima koji nude pomoć i podršku, čime ćete pomoći u edukaciji javnosti i podstaći ljude da potraže pomoć.Molimo vas da prepoznate važnost etičkog pristupa u izveštavanju o suicidu i doprinosite stvaranju informisanijeg i saosjećajnijeg društva – saopćila je danas Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button