Zanimljivosti i zabava

(VIDEO) Sveštenik DJ: Za Halloween miksovao elektronsku muziku s riječima pape Franje










Guilherme Peixoto, iz malog sela u sjevernom Portugalu, sveštenik je i DJ koji uspješno kombinuje svoju svešteničku službu s nekonvencionalnim hobijem DJ-a kako bi dopro do mladih u Evropi, gde religijska praksa opada.

Ono što je započelo prije skoro dvije decenije kao način prikupljanja sredstava za crkvu, preraslo je u ključan dio njegovog poslanja. Peixoto, star 49 godina, koristi elektronsku muziku kako bi se povezao s mladima, pokazujući im da je moguće spojiti ljubav prema muzici i hrišćansku vjeru.

Možda će Vas zanimati i:

Njegov rad postao je globalno poznat kada su organizatori Svetskog dana omladine u Lisabonu zatražili da probudi hodočasnike prije jutarnje mise pape Franje u avgustu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Padre Guilherme (@padre.guilherme)

Tokom 30-minutnog seta, Guilherme Peixoto je miksovao dance ritmove s porukama papa, poput riječi svetog Jovana Pavla II. iz 1978. godine i Franjinih poruka o otvorenosti Crkve za sve.

Njegov nastup pred oko 1,5 miliona vjernika bio je toliko upečatljiv da je učvrstio njegovu reputaciju kao “sveštenika DJ-a”.

Iako je Peixoto također vojni kapelan i aktivan u svojoj zajednici, DJ-ing je postao vitalni dio njegove misije. On vjeruje da kroz muziku može prenijeti crkvenu poruku na mjesta gdje tradicionalni pristupi ne dopiru.

Na primjer, na Halloween festivalu u Italiji, pred 30.000 ljudi, miksovao je elektronsku muziku s riječima pape Franje iz enciklike “Laudato Si’”, koja se bavi zaštitom okoline. Peixoto vidi svoje setove kao način da posadi malo sjeme vjere u srca mladih, vjerujući da će Sveti Duh dalje djelovati.

Peixoto je inspirisan Franjinim pozivom da sveštenici izlaze među “izgubljene ovce” i želi da unaprijedi svoje muzičke vještine kako bi njegovi setovi zvučali profesionalno i privukli pažnju onih koji možda nikada ne bi kročili u crkvu.

Uprkos međunarodnim nastupima, Peixoto ostaje posvećen svojoj parohiji i redovnim svešteničkim obavezama.

Nakon noćnih nastupa na festivalima, odmah se vraća u svoju zajednicu kako bi predvodio mise i procesije, balansirajući između uloge DJ-a i pastira. Njegova misija je da crkvu približi mladima i pokaže im da svijet nije toliko zatvoren za Hrista, već da je potrebno pronaći pravi način komunikacije.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button