Svijet

Slijedi paklena noć za Britance: Desničari se okupljaju na 30 lokacija, antifašisti spremili odgovor










Više od 6.000 britanskih policajca sprema se za nove antiimigrantske i antiislamske nerede zbog najave krajnjih desničara da će napadati centre za tražitelje azila i imigrantske urede širom zemlje.

Ulicama Velike Britanije vlada napeta situacija otkad je prošle sedmice 17-godišnjak nožem ubio tri djevojčice u sjeverozapadnom engleskom gradu Southportu.

Možda će Vas zanimati i:

Antiimigrantske i antiislamske grupe iskoristile su taj zločin kako bi internetom širile dezinformacije i mržnju, potaknuvši time nerede u nizu gradova. Izmislili su informaciju da je riječ o islamisti i tražitelju azila iako je policija kasnije objavila da ništa od toga nije tačno.

Antirasističke i antifašističke grupe najavile su protudemonstracije u gradovima širom zemlje.

“Rasistički šljam pokušat će napasti ured imigracijskog pravnika. Nećemo dopustiti da se to dogodi – ponesite maske za lice”, jedna je od protudemonstranata.

Vlada je za borbu protiv izgrednika uspostavila jedinicu od šest hiljada specijalaca koji će odgovoriti na svako nasilje.

“Ova zemlja suočava se s jednim od najgorih izljeva nasilnih nereda u posljednjem desetljeće. Nećemo to tolerisati na našim ulicama. Koristit ćemo sve dostupne snage, taktike i alate kako bismo spriječili nove nerede”, rekao je Andy Valentine, zadužen za policijsku operaciju u Londonu.

Britanski premijer Keir Starmer je objavio da je dosad uhapšeno više od 400 ljudi, a 100 ih je optuženo, te da uskoro očekuje i prve presude.

Na aplikacijama za komunikaciju izgrednici dogovaraju napade u srijedu na imigracijske centre i odvjetničke tvrtke koje pomažu migrantima. “Srijeda navečer, momci. Neće prestati dolaziti dok im ne kažete da prestanu”, stoji u jednoj poruci.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button