Vijesti

Kamala Harris je službeno dobila glasove za nominaciju!










Kamala Harris osvojila je dovoljno glasova demokratskih delegata da osvoji stranačku nominaciju za predsjednicu, objavio je u petak predsjednik DNC-a Jaime Harrison.

Harris će postati prva crnkinja i prva indijsko-američka žena koja će voditi veliku stranku.

Najava je stigla tijekom virtualnog događaja s navijačima u petak. Delegati su u četvrtak započeli virtualno glasovanje o nominaciji, proces koji će se nastaviti do ponedjeljka navečer.

“Počašćen sam što sam demokratski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država. Sljedeći tjedan ću službeno prihvatiti nominaciju. Ova kampanja je okupljanje ljudi, potaknutih ljubavlju prema domovini, da se bore za najbolje što jesmo,” Harris je napisao u objavi na Xu.

Nedugo nakon što je predsjednik Joe Biden završio svoju reizbornu kampanju i podržao Harrisa, postalo je jasno da će potpredsjednik biti jedini ozbiljni konkurent za nominaciju. Gotovo cijela stranka, uključujući i potencijalne protukandidate, brzo ju je podržala, a trebalo joj je manje od 36 sati da dobije neslužbenu potporu dovoljnog broja delegata da bude stranačka kandidatkinja.

Harris je jedino ime na glasačkom listiću, budući da je bila jedini kandidat koji je prikupio 300 potpisa delegata potrebnih da se kvalificira.

Njezin put do nominacije u oštroj je suprotnosti s njezinom 11-mjesečnom predsjedničkom kandidaturom 2020., kada je odustala prije parlamentarnih izbora u Iowi. Biden je kasnije imenovao Harris za svoju potpredsjednicu, odlukom koja ju je pozicionirala da preuzme stranačku dužnost nakon što je prošlog mjeseca odstupio s funkcije.

Kako se odvijao službeni postupak nominacije, Harris je protekla gotovo dva tjedna provela preusmjeravajući kampanju koju je naslijedila na skraćeni vremenski rok.

Njezina je kampanja u petak priopćila da je u srpnju prikupila nevjerojatnih 310 milijuna dolara, potaknuta obnovljenom energijom unutar stranke oko njezine kandidature. Dobit je također više nego udvostručila ono što je prošlog mjeseca prikupila politička operacija republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Harris i njezin protukandidat provest će sljedeći tjedan u kampanji po državama na bojištu, počevši skupom u utorak navečer u Philadelphiji.

Iako je glasovanje za demokratsku nominaciju počelo i vjerojatno će završiti prije nego što Harris objavi svog protukandidata, stranačka pravila ne zahtijevaju posebno glasovanje za potvrđivanje protukandidata.

Dok se službeno glasovanje odvija virtualno, delegati će imati formalnu prozivku na demokratskoj konvenciji u Chicagu, koja počinje 19. kolovoza.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button