Tuzlanski kanton

U toku prijave za ocjenu kvaliteta proizvoda na 51. Sajmu šljive u Gradačcu










U Gradačcu se užurbano vrše posljednje pripreme za održavanje 51. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive. Od 28. do 31. avgusta 2024. godine grad “Zmaja od Bosne” okupit će na jednom mjestu privrednike, poljoprivredne proizvođače, naučne i stručne radnike u oblasti agrara ali i turiste.

Organizator ovogodišnjeg sajma je Turistička zajednica grada Gradačca, a partner je Grad Gradačac.

U toku su prijave izlagača za učešće na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini. Očekuje se dolazak oko 300 izlagača iz šest zemalja, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Turske i Bosne i Hercegovine.  Na Sajmu šljive u Gradačcu predstavit će se proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, uzgajivači domaćih životinja, pčelari i drugi.

Možda će Vas zanimati i:

“Površina na kojoj će se predstaviti izlagači je oko pet hiljada metara kvadratnih. Sajamski prostor i izlagači će biti podijeljeni u tri sekcije –  poljoprivredna proizvodnja, prehrambeno-prerađivačka industrija, mehanizacija, odnosno poljoprivredna oprema. Svi koji žele predstaviti svoje proizvode na ovoj sajamskoj manifestaciji prijavu mogu izvršiti do 20. avgusta. Imat ćemo i nekoliko kolektivnih izložbi, poput Kantona Sarajevo koji će subvencionirati dolazak svojih izlagača na gradačački sajam,” rekao je Amir Pašalić, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca.

U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije biće organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.   I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje Sajma šljive za kvalitetu proizvoda.

“Naš sajam je prepoznatljiv po ocjeni kvalitete proizvoda koji se izlažu na sajmu. U saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i ove godine ocjenjujemo proizvode koji se izlažu na sajmu i nude na tržištu. Do 20. avgusta zainteresovani izlagači mogu prijaviti proizvode za ocjenu kvaliteteta i u periodu 22. do 25. ovog mjeseca dostaviti na adresu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu,” rekao je Amir Pašalić.

Sajam u Gradačcu postao je mjesto okupljanja pčelara i naučnika iz oblasti pčelarstava. Ove godine kao podsajamska manifestacija održat će se 7. Međunarodni sajam pčelarstva. I na ovom sajmu će biti dodijeljena priznanja za najbolje ocijenjeni med.

“Mi volimo reći da nigdje noći nisu tako plave kao u Gradačcu. Naše sugrađane, izlagače i drage goste prvu sajamsku noć očekuje tradicionalni vatromet sa bijele kule Husein-kapetana Gradašćevića „Zmaja od Bosne. U sajamskim danima bit će priređen bogat kulturno-zabavni program,” poručio je voditelj Turističkog ureda grada Gradačca.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button