Sport

(VIDEO) Kontroverzna boksačica u fokusu sportskog svijeta: Imane Khelif, zapravo je žena










Imane Khelif je trenutno možda najpoznatije ime u svijetu boksa i jedno od najpoznatijih u svijetu sporta i to zbog pobjede na Olimpijadi u Parizu nad Italijankom Angelinom Carini, koja je predala meč nakon samo 45 sekundi.

Carini se povukla iz ogleda sa Alžirkom jer smatra da Khelif nije žena i da samim tim ne želi rizikovati svoje zdravlje, niti učestvovati u neravnopravnoj borbi.

“Nikada me niko nije tako udario”, rekla je Carini u suzama nakon poraza.

Khelif je tako prošla u sljedeće kolo, ali je uz njenu pobjedu iz ostatka svijeta došao niz osuda.

Je li Khelif muškarac ili žena?
Alžirski zakon ne priznaje i ne dozvoljava transrodnost, niti primanje hormonalne terapije kako bi se promijenio spol osobe, no činjenica je da je Khelif u martu prošle godine diskvalifikovana sa IBF-ovog Svjetskog prvenstva u ženskom boksu jer “nije zadovoljavala kriterije takmičenja”.

Kasnije je utvrđeno kako je Alžirka u krvi imala abnormalno visoke vrijednosti testosterona. Prema onome što je obznanila IBA (Međunarodna bokserska asocijacija), Khelif je imala nivo testosterona u krvi koja odgovara nivou testosterona koji bi se tipično pronašao kod muškarca, a kasnijom DNK analizom utvrđeno je da “ima XY hromosome, te je zbog toga diskvalifikovana iz svih IBA takmičenja”, kako je rekao Umar Kremlev, predsjednik IBA.

To faktički znači da je Imane Khelif zapravo muškarac, no to nije u skladu sa onim što govore dokumenti o njenom rođenju. Naime, Imane Khelif rođena je kao žena te se svih 26 godina svog života tako i identificira, a eksperti špekulišu kako Khelif možda ima poremećaj zvani DSD (Disorder of sex development), ili poremećaj seksualnog razvoja, koji uzrokuje da u njihovom DNK-u budu prisutni i XY hromosomi, tipični za muškarce.

Alžirska bokserka je seniorka od 2018. godine, a ovako je izgledala 2021.

Nakon diskvalifikacije od IBA-e odlučila se žaliti Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu, no suočena sa činjenicama i obeshrabrena osudama odustala je od svoje namjere.

“Svako ko se takmiči u dijelu za žene je u skladu sa pravilima takmičenja. Svima u pasošima stoji da su u pitanju žene”, rekao je Mark Adams, portparol MOK-a.

Zanimljivo je da Imane Khelif nije jedina bokserka koja se takmiči pod kontraverznim okolnostima. Lin Yu-Ting je tajvanska bokserka koja je u sličnoj situaciji kao i Khelif, i poput Alžirke diskvalifikovana je sa Svjetskog prvenstva u ženskom boksu, ali je rođena kao žena i tako se i identificira.

Iroično zvuči, ali u najtežem položaju se trenutno nalazi upravo Imane Khelif, koja ne može kontrolisati nivoe testosterona u krvi, niti koje hromosome ima u svom DNK, koja nije transrodna osoba, koja je biološki žena. Osude svijeta i dalje su prisutne, lažne vijesti koje je okružuju sigurno su distrakcija, a do kraja turnira u boksu na Olimpijadi u Parizu sve oči bit će uprte najviše u nju. I to ne iz sportskih razloga.



Izvor
N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button