Valter TuzlanskiVijesti

Načelnik Lugavić potpisao 22 ugovora o dodjeli subvencija upraviteljima zgrada ukupne vrijednosti 162.352,91 KM










Grad Tuzla će iu 2024. godini nastaviti sa aktivnostima na dodjeli subvencija etažnim vlasnicima stambenih i stambeno-poslovnih kolektivnih zgrada. Gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić danas je u Gradskoj upravi potpisao ugovore s izabranim upraviteljima zajedničkih dijelova zgrada s kojima vlasnici stanova imaju sklopljen ugovor o upravljanju i održavanju.

„Potpisali smo 22 ugovora za održavanje zajedničkih dijelova prostorija zgrada u kojima su ulazi i vlasnici stanova aplicirali na naš javni poziv. Ovim pokazujemo da želimo biti partneri onima koji trebaju urediti zajedničke dijelove zgrade iz sredstava gradske participacije, kako bi život u svim zgradama bio još bolji, bolji i lakši. Ovdje govorimo i o inkluziji, odgovornosti Gradske uprave prema osobama s invaliditetom, kako bi im se olakšalo kretanje u svim dijelovima našeg grada, ali i ulazak u njihove objekte.“

Subvencijama se pokrivaju troškovi sanacije zajedničkih dijelova zgrada, uključujući rampe i sustave za svladavanje visinskih razlika, krovišta, fasada i stubišnih svjetlarnika. Subvencije pokrivaju do 100% troškova za rampe i sustave za svladavanje visinskih razlika za osobe sa smanjenim fizičkim sposobnostima, do 50% troškova za sanaciju krovišta, do 70% troškova za fasade i do 50% troškova za stepenice. krovni prozori.

Pomoćnica gradonačelnika za Službu civilne zaštite Mirela Uljić istakla je: „Odlukom o postupku i uvjetima dodjele sredstava, koju je donijelo Gradsko vijeće Tuzla u 2023. godini, definirano je da se sredstva dodjeljuju putem javnog poziva. Služba civilne zaštite objavila je javni poziv u ožujku 2024. godine, a nakon provedenog postupka koji je uključivao očevid na terenu, objavu preliminarne rang liste i pravo na prigovor, objavljena je konačna rang lista. Kao završni korak pristupilo se službenom potpisivanju ugovora o dodjeli subvencije s odabranim upraviteljima zgrada.”

Ukupna vrijednost sklopljenih ugovora o dodjeli subvencija iznosi 162.352,91 KM. Ugovori su potpisani za 22 zahtjeva, među kojima je jedan zahtjev za subvencioniranje troškova uklanjanja arhitektonskih barijera u vrijednosti od 34.749,00 KM i 21 zahtjev za sanaciju krovova u vrijednosti od 127.603,91 KM.

Uklanjanje arhitektonskih barijera uključuje ugradnju kose sklopive platforme-lifta za osobe s invaliditetom koja će omogućiti veću samostalnost i slobodu u svakodnevnim aktivnostima.

Među zahtjevima za sanaciju krovišta, pet zahtjeva odnosi se na uklanjanje salonita, štetnog krovnog materijala, koji će se zamijeniti materijalima koji nisu štetni za zdravlje ljudi.

Ugovorima o dodjeli subvencija regulirana su međusobna prava i obveze između Grada Tuzla i upravitelja, dok su izvođače i predračune birali sami vlasnici stanova. Završetak radova očekuje se do kraja 2024. godine. Ovim mjerama Grad Tuzla želi poboljšati stanje u oblasti kolektivnog stanovanja i pružiti podršku etažnim vlasnicima u očuvanju zajedničke imovine i osiguravanju pristupačnosti osobama sa smanjenim fizičkim



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button