Bosna i Hercegovina, zemlja bogate kulturne baštine, ostavlja nam jedinstvene okuse tradicionalne kuhinje.
Jedno od najprepoznatljivijih jela koje odiše tradicijom i okuplja ljude oko stola je Bosanski lonac. Ovim receptom provest ćemo vas kroz korake pripreme ovog ukusnog jela, ispunjenog aromama i toplinom bosanskog doma.
Sastojci:
- 500 g junetine (gulaš komadi)
- 500 g piletine (pileće meso, najbolje batak i karabatak)
- 2 glavice crnog luka (sitno sjeckane)
- 3 mrkve (narezane na kolutove)
- 3 krompira (narezana na kolutove)
- 2 paprike (narezane na trake)
- 2 paradajza (svježa ili konzervirana)
- 2 glavice luka (crvenog, sitno sjeckanog)
- 3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 1 šoljica graška (svježeg ili smrznutog)
- 2 lovorova lista
- 1 kašika crvene paprike u prahu
- Sol i biber po ukusu
- 2 kašike ulja
- 1 l pilećeg temeljca ili vode
Priprema:
U velikoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje. Dodajte komade junetine i piletine te pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Dodajte crni luk i češnjak u posudu, pržite ih dok ne omekšaju. Zatim dodajte crvenu papriku u prahu, lovorove listove, sol i biber kako biste obogatili okus mesa.
Složite slojeve povrća: dodajte redom mrkve, krompir, paprike, paradajz, luk i grašak. Svaki sloj doprinosi jedinstvenom okusu Bosanskog lonca.
Kuhanje:
Nalijte pileći temeljac ili vodu preko sastojaka, pazeći da ih prekrije. Pustite da jelo proključa, smanjite vatru, pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata ili dok meso i povrće ne omekšaju.
Prijatno! (Radio Kameleon | FOTO: Azra Magazin)