TasteAtlas, popularni gastro vodič, objavio je listu najboljih doručaka na svijetu za 2023. godinu, a na prvom mjestu našao se “Komplet Lepinja” iz Srbije. Ovo tradicionalno jelo ocijenjeno je visokom ocjenom od 4.71.
“Komplet Lepinja” sastoji se od somuna koji se prereže na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se kratko peče i preliva mješavinom toplih mesnih ostataka poznatih kao “pretop”. Iako je hranjiv i visokokaloričan obrok, najčešće se konzumira za doručak, idealno uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka. Za autentično iskustvo, preporučuje se jesti ga rukama.
Recept za “Komplet Lepinju”:
- Za tijesto: 1/2 kocke kvasca, 1 žličica šećera, 1/2 žličice soli, 350 ml tople vode, 4 žlice ulja, 550-600 g brašna.
- Fil: Jaje, kajmak, pretop (ocijedak nastao pečenjem svinjskog ili jagnjećeg mesa).
Postupak:
- Razmutiti kvasac sa šećerom i brašnom u toploj vodi i ostaviti da odstoji.
- U brašno dodati sol, nadošli kvasac i ulje. Mijesiti tijesto dodajući brašno postepeno.
- Pokriti i ostaviti da se tijesto udvostruči, zatim podijeliti na loptice i ostaviti ih pokrivene pola sata.
- Rastanjiti svaku lopticu i staviti na papir za pečenje, peći u prethodno zagrijanoj rerni.
- Nakon pečenja, svaku lepinju nadijevati kajmakom i jajetom, umutiti ih, vratiti u pećnicu da se zapeče fil.
- Na kraju, preliti svaku lepinju sa 3-4 žlice pretopa.
“Komplet Lepinja” zauzima posebno mjesto u srpskoj kulinarskoj tradiciji, a ovo priznanje dodatno potvrđuje njegovu reputaciju kao jednog od najukusnijih doručaka na svijetu.