BiHVijesti

Vulić se spetljala: “Spavači ISIL-a” joj više nisu opasni, samo su potencijalni teroristi

Danas su se predstavnici sigurnosnih komisija entitetskih i državnih parlamenata sastali u Banjoj Luci kako bi raspravljali o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Sastanak je sazvan nakon nedavnih izjava pojedinih zvaničnika o mogućim terorističkim ćelijama i prisustvu ruskih kampova u zemlji.

Predsjednik Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske, Vukota Govedarica, istaknuo je da su osnovne sigurnosne prijetnje u BiH kriminal i korupcija. On je odbacio izjave ministra odbrane Zukana Heleza o postojanju ruskih kampova u RS-u, nazivajući ih dezinformativnim.

“Govedarica je naglasio da su izjave Heleza u suprotnosti s informacijama OSA-e i EUFOR-a, te da takve tvrdnje nanose štetu državi. Izrazio je nepovjerenje u Heleza i pozvao ga na osobnu odgovornost, sugerišući da bi ministar trebao podnijeti ostavku.

Članica Komisije za odbranu i sigurnost BiH, Sanja Vulić, iznijela je stajalište te komisije. Govoreći o pismu SNSD-a američkom Kongresu i Evropskom parlamentu, Govedarica je istakao da su slična pitanja ranije postavljali i zvaničnici Hrvatske. Govedarica je naglasio razliku između tvrdnji i sumnji, pozivajući relevantne institucije da pruže odgovore na ta ključna pitanja o sigurnosti u zemlji.



Back to top button