Povećanje PDV-a Ugrožava Njemačku Ugostiteljsku Industriju: Strah od Bankrota Nakon Skoka Poreza”
U Njemačkoj će se od siječnja ponovno povećati porez na dodanu vrijednost (PDV) za ugostiteljstvo s 7 na 19 posto, izazivajući strepnju od vala bankrota u ovoj industriji.
Unatoč rastu cijena u ugostiteljskom sektoru posljednjih godina, smanjenje PDV-a dosad je ograničavalo taj učinak. No, od 1. siječnja ta stopa ponovno će skočiti na 19 posto, osim za hranu koja se preuzima ili dostavlja, gdje će ostati na 7 posto.
Njemačko udruženje hotela i restorana (DEHOGA) upozorava da će troškove povećanja poreza vjerojatno prenijeti na goste jer više nemaju rezerve.
Primjerice, svinjska šnicla košta oko 15 eura, no od siječnja bi gosti morali platiti 16,80 eura. Bečka teleća šnicla, koja sada košta oko 24 eura, nakon povećanja PDV-a koštala bi oko 26,80 eura.
Međutim, kako bi ugostitelji održali profitabilnost, morat će pojedinačno prenijeti povećanje poreza na kupce. Ako to ne učine, njihova zarada po jelu bit će manja nego što je trenutačno.
Predsjednik DEHOGA-e, Guido Zollick, kritizira povećanje PDV-a navodeći da će ugroziti mnoga radna mjesta i dovesti do gubitka kvalitete života i raznolikosti gastronomske ponude. Očekuje se da će povećanje PDV-a uzrokovati značajna povećanja cijena, što će posebno pogoditi osobe s nižim i prosječnim primanjima. Nasuprot tome, predsjednik njemačkog instituta za ekonomska istraživanja tvrdi da nema opravdanja za nastavak smanjenja PDV-a, ističući da je to skupo i koristi onima s većim primanjima