SvijetVijesti

Joe Biden: Bolnice u Gazi treba zaštititi




Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izjavio je da bolnice u Pojasu Gaze trebaju biti zaštićene, javlja Anadolija.

Biden je u društvu prve američke dame Jill Biden u kompleksu Bijele kuće prisustvovao inauguraciji inicijative za istraživanje vezano za zdravlje žena, a tom prilikom je na upit novinara iz Ovalnog ureda komentirao situaciju u Pojasu Gaze i izraelske napade na tamošnje bolnice i domove zdravlja.

“Kao što znate, ne ustežem se od izražavanja zabrinutosti zbog aktuelnih dešavanja. Moje nade i očekivanja su da bude manje intruzivnih akcija u odnosu na bolnice i u kontaktu smo s Izraelcima,” kazao je Biden.

Možda će Vas zanimati i:

Biden je kazao da ima nade, ali da bolnice treba štititi.

Pod izgovorom da palestinska grupa Hamas koristi bolničke komplekse, Izrael danima izvodi žestoke napade na bolnicu Al-Shifa u Gazi, a iz Hamasa odbacuju te izraelske optužbe.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na društvenoj mreži X je ranije napisao da je situacija u bolnici Al-Shifa katastrofalna i da bilježi dramatičan porast smrtnih slučajeva pacijenata. On je naveo da zbog nedostatka vode, goriva, struje i lijekova ta bolnica više nije u stanju pružati bolničke usluge.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button