BiHTuzlanski kantonVijesti

Nakon poplava u Teočaku – Tajib Muminović: Višemilionska šteta, radi se na sanaciji oštećenja







Na području Općine Teočak usljed obimnih padavina proteklih dana došlo je do velikih poplava te je porglašeno stanje prirodne nesreće.

Vodena bujica je snažno nosila sve pred sobom, a najkritičnija situacija je u mjesnoj zajednici Sniježnica obzirom da su uništeni svi lokalni putevi. Poplavila je i Osnovna škola Teočak a teško stanje je i u naseljima Nezuk, Međeđe, Žuje – Šarci i naselja duž regionalne saobraćajnice Kalesija – Sapna. U Sapni je također proglašeno stanje prirodne nesreće.

Razgovarali smo sa Tajibom Muminovićem načelnikom Općine Teočak.

“Danas poslije padavina od četvrtka naveče, jedna bujica i juče negdje u popodnevnim satima jedna bujica, danas ponovo pada ali stabilno je barem nemamo tih bujica, ono što smo uspjeli sanirati – sanirano je. Ne vjerujem da prijeti trenutno neka veća opasnost jedino da opet ne dođe do nekog velikog izliva kiše ko što je bilo juče i u četvrtak naveče, ali ono što je bilo u četvrtak naveče bukvalno svi lokalni putevi su uništeni, najvećim dijelom mjesna zajednica Sniježnica.”

Takođe je istakao kako je u toku procjena materijalne štete, ali da je sigurno u pitanju višemilionski iznos obzirom na proporcije štete –

“Nije bilo sva sreća ljudskih žrtava, nisu ni direktno, nema ni u većoj mjeri ugroženih stambenih objekata u smislu da se objekti moraju rušiti da nisu uslovni za život a materijalnu štetu tek snimamo znači svi lokalni putevi u jednom dijelu mjesne zajednice Snježnica, znači tri lokalna puta koja dolaze na jednom jesto su u potpunosti uništena, tek procjene radimo ali je sigurno višemilionska šteta i veća od godišnjeg budžeta općine Teočak.”

Udruženje Srcem za Teočak objavilo je i račune na koji se mogu uplatiti sredstva kako bi se pomoglo u sanaciji štete:

Svi koji zele da se uključe u ovu akciju to mogu da učine na sljedeće načine.

1. paypal – srcemzateocak1@web.de
2. NLB Banka dd Tuzla
IBAN:BA391320010802321056
3. NLB Banka dd Tuzla
ZA uplate iz Bosne i Hercegovine
1321402016647157
4. Swish – broj +46737343389 za uplate iz Švedske

Kao i udruženje H.O.Help koji je aktiviralo humanitarni broj 17072 kojim donirate 3KM.

https://www.facebook.com/SrcemZaTeocak/posts/pfbid0f6pGy3XuBYqVC7y3bMy6G8poZURjPporaqA543dV6PKnahV6n4e1FTFUzkuMQChvl



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button