Izdvojeni članakTZ in my ♥

VIDEO: Korzijada Tuzla 1991. – Nekada se na ovom događaju okupljalo 10 000 Tuzlaka

Tuzlansko korzo, najpopularnije mjesto susreta i upoznavanja, nekada je oživljavalo čitav grad kada sve generacije naveče prošetaju gradom.

Korzo (ital. corso) predstavlja najčešće glavnu gradsku ulicu i svojevrsni izlog grada, odnosno glavno gradsko šetalište u našim mjestima.

Oni koji su doživjeli šetnje po tuzlanskoj najpoznatijoj ulici još dok je ona bila popločana kaldrmom, često kažu kako je ta ulica upravo duša ovog grada i kako su tu najčešće počinjale tuzlanske ljubavi, brakovi te kako mnogi od Tuzlaka danas ne bi ni bili rođeni da nije bilo tih šetnji, pogleda i upoznavanja.

Ono što su današnjoj omladini društvene mreže i aplikacije za upoznavanje, to je nekada bilo Korzo, jer je čitava ulica vrvila od poznatih i manje poznatih lica, a svi su izašli da se druže, upoznaju i dobro zabave.

Korzijada je prvi put u Tuzli organizirana 1989. godine kao doprinos duhu revitalizacije stare čaršije, nakon obnavljanja Čaršijske česme i nekoliko objekata u centru grada.

U uličicama koje se slijevaju na prostor Kapije u to vrijeme je otvoreno nekoliko kafića koji će postati popularna okupljališta Tuzlaka svih generacija.

Posljednja predratna Korzijada organizirana je pod nazivom „Korzijada za mir”, kao jedna od nekoliko javnih manifestacija kojima su Tuzlaci apelirali za mir u Jugoslaviji.

Na ovim snimcima TvTuzlarija iz 1991. možda prepoznate sebe, ako ste tada bili na Korzijadi, nekoga od dragih prijatelja i poznanika, ili nekoga od brojnih mališana koji su danas odrasli ljudi:

Nakon ove organizovane je Korzijada i 1997. i 1999. godine, a posljednja se dogodila 2012. godine.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button